Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kenyanska elefanter hotas av utrotning

Från 2013
Uppdaterad 21.11.2013 18:56.
Programmet är inte längre tillgängligt

Tjuvjakt blir ett allt större problem i Afrika.Tusentals elefanter och noshörningar skjuts varje år ihjäl för olaglig handel med elfenben och noshörningshorn. Kenya slår nu larm om att landets elefanter snart kan försvinna helt och hållet.

Kenya är känt för sitt fantastiska djurliv. Men en allt vanligare syn på de kenyanska savannerna är döda, ruttnande noshörningar och elefanter. Hänsynslösa tjuvjägare har tagit livet av djuren, sågat av horn och betar och lämnat kadavren åt sitt öde.

23.08.10

Handeln med elfenben förbjöds år 1989. Under de senaste åren har tjuvjakten ökat explosionsartat i Afrika. Bara i Kenya har 200 elefanter och 35 noshörningar dödats hittills i år.
Snart kan elefanterna i Kenya försvinna helt och hållet säger doktor Paula Kahumbu vid organisationen Wildlife Direct som jobbar med att skydda det kenyanska djurlivet.

Doktor Paula Kahumbu, Wildlife Direct
Bildtext Doktor Paula Kahumbu, Wildlife Direct

- Om tjuvjakten fortsätter på samma sätt som nu - och den kommer att öka, inte minska - och om inte någonting händer finns det om tio år inga vilda elefanter kvar, så som vi ser dem i dag.

Efterfrågan på elfenben har ökat

Enligt doktor Kahumbu är orsaken till den ökande tjuvjakten att efterfrågan på elfenben i Asien, speciellt i Kina har ökat enormt. Elfenben och noshörningshorn används i allt från prydnader till potensmedel och har alltid förknippats med status. Kineserna har det ekonomiskt allt bättre och fler har råd att köpa de här produkterna.

Och det är stora pengar som rör sig i den olagliga handeln. Ett kilo noshörningshorn kan inbringa upp till 50 000 euro.

Tjuvjakten finansierar terrorism

Det är internationella kriminella organisationer som sysslar med elfenbenshandel. Pengarna går också åt till att finansiera terrorism. Somaliska terrornätverket al-Shabaab sägs få 40 procent av sina inkomster från tjuvjakt. Det här betyder också att de kenyanska parkvakternas jobb blir allt farligare berättar Paul Muya parkvakt och talesman vid Kenya Wildlife Services som upprätthåller alla nationalparker i Kenya.

Paul Muya, parkvakt/talesman Kenya Wildlife Services
Bildtext Paul Muya, parkvakt/talesman Kenya Wildlife Services

- Tjuvjägarna är tungt beväpnade, största delen har automatvapen. Och ibland använder de också giftpilar som är ännu dödligare eftersom vi inte hör när vi blir attackerade.

Tjuvjägare har till och med använt granatkastare. I år har redan sex kenyanska parkvakter dödats.

Tjuvjakten hotar kenyanska jobb

Men det är inte bara elefanter, noshörningar och parkvakter som hotas av tjuvjakten säger doktor Paula Kahumbu.

-Turismen är den största valutakällan för Kenya. Den utgör 12 procent av BNP. Om vi mister elefanter och om elefanter dödas på ställen där det finns turister så kommer turisterna inte längre att komma. De vill inte hamna mitt i kulregnet. Då hotas 300 000 jobb i Kenya.

För att försöka få bukt med tjuvjakten kommer Kenya att skärpa straffen. Nu släpps största delen av tjuvjägarna fria efter att ha betalat böter på några hundra euro. Snart ska de kunna få fängelse i upp till 15 år. Korruption är ändå ett stort problem i Kenya. Så frågan är om de skärpta straffen kommer att vara till någon nytta.

För att man ska komma åt de stora fiskarna, handlarna, ska alla Kenyas kring tusen noshörningar få mikrochip insatta i sina horn. På det sättet kan hornet spåras säger Linus Kariuki chef för noshörningsprojektet vid Kenya Wildlife Services.

Noshörning får mikrochip insatt i hornet
Bildtext Noshörning får mikrochip insatt i hornet

- Vi kan koppla ihop ett visst djur till vissa horn och det betyder större bevis. Till och med den person som grips med hornen kan ställas inför rätta.