Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Paul McCartney vädjar till Putin för Greenpeace-aktivisterna

Från 2013
Paul McCartney i Covent Garden i London den 18 oktober 2013
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Beatles-legenden Paul McCartney har vädjat till Rysslands president Vladimir Putin för att de fängslade Greenpeace-aktivisterna ska friges. McCartney har på sin hemsida publicerat sitt kamratliga brev till Putin.

McCartney publicerade idag på sin hemsida det brev som han har skickat till Putin. Han har ännu inte fått något svar av presidenten.

Brevet som är daterat 14 oktober inleds med orden "Käre Vladimir". I brevet intygar McCartney att Greenpeace inte är antiryskt, utan snarare en organisation som förargar alla regeringar. Han säger också att icke-våld är en central del av organisationens ideologi.

- Vladimir, miljoner människor i tiotals länder skulle bli enormt tacksamma om du kunde ingripa för att få ett slut på den här affären, skriver McCartney. Jag inser förstås att ryska domstolar och det ryska presidentämbetet är separata.Trots det undrar jag om du kunde använda vilket inflytande du än har för att återförena dem (Greenpeace-aktivisterna) med sina familjer?

28 Greenpeace-aktivister och två journalister greps i september vid en protest mot oljeborrning i Petjorasjön i Ishavet. Bland dem finländaren Sini Saarela. I tisdags flyttades aktivisterna från Murmansk till ett fängelse i S:t Petersburg.

Diskussion om artikeln