Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hemmet där människor fostrar elefanter

Från 2013
Uppdaterad 21.11.2013 20:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Övergivna elefantbarn omhändertas - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tjuvjakten på elefanter i Afrika har ökat explosionsartat under de senaste åren.Det här märks också på antalet elefantungar som bli föräldralösa på grund av tjuvjakt.Deras enda hopp att överleva är att bli omhändertagna av människor som bryr sig.

Mitt ute i den kenyanska bushen i Nairobi national park ligger David Sheldricks hem för föräldralösa elefantungar.

Vi får leta en stund, ropa och vissla men snart hittar vi dem. Ett tiotal elefantungar, alla kring ett år gamla. De bökar runt i jorden och kelar med sina skötare. De är alla täckta av torkad, rödaktig lera och deras hud är sträv som sandpapper.

Trots att de fortfarande är bebisar är de imponerande stora och det gäller att se upp så att man inte blir omkullskuffad när de kommer för att hälsa. De trumpetar ivrigt och kivas lite emellan, just så som alla barn gör.

Elefantungarna har, precis som mänskliga bebisar, ett enormt sugbehov och försöker hela tiden sätta mina fingar i munnen för att suga på dem. Snablarna är konstant i rörelse och virar sig än runt min arm än runt mitt ben. De är mycket kelsjuka.

Det är en otrolig känsla att vara omgiven av små elefanter.

Lotte Krank-van de Burgt på Sheldricks hem för föräldralösa elefanter
Bildtext Lotte Krank-van de Burgt tillsammans med elefantungarna
Bild: Yle/Berggren

180 elefantungar har fått ett hem

Under de 36 år som David Sheldricks hem för föräldralösa elefanter har existerat har över 180 elefantungar fått växa upp här.

Dame Daphne Sheldrick är kvinnan som grundade hemmet till minnet av sin man David. Hon har hela sitt liv levt och jobbat med djur i Kenya, och är den första i världen som har lyckats föda upp en moderlös elefantunge till vuxen ålder. Utan mjölk är elefantungar dödsdömda säger hon.

-Elefanter behöver mjölk under de tre första levnadsåren. Om de blir föräldralösa under tre års ålder kan de inte leva utan mjölk. Och de i åldern 3-5 som klarar sig utan mjölk och överlever är mycket få.

Elefantungarna är 78-åriga Daphne Sheldricks liv. Hon bor här mitt ute i bushen och ägnar nästan all sin tid åt dem. Också hennes dotter Angela bor här med man och två söner. Och hon har allt mer tagit över arbetet med elefanterna.

Dame Daphne Sheldrick
Bildtext Dame Daphne Sheldrick
Bild: Yle/Berggren

En timme varje dag är hemmet för föräldralösa elefanter öppet för allmänheten. Hundratals människor brukar komma för att bekanta sig med elefantungarna. Hemmet lever till största delen på donationer från människor som har "adopterat" en elefantunge.

Ungarna ofta traumatiserade och aggressiva

Precis som för en människa är det oerhört traumatisk för en elefantunge att bli utan sina föräldrar. Ofta är de mycket aggressiva när de kommer till Sheldricks berättar Daphne Sheldrick.

-De vill döda. Så det första man måste göra är att hämta de andra föräldralösa elefanterna och mata dem framför nykomlingen.

Eftersom elefanter enligt Daphne Sheldrick kommunicerar både med ljud och genom telepati lär sig nykomlingen snabbt att den är trygg. Ofta blir en elefantunge tam över en natt. För andra tar det längre, då hålls de separerade från de andra elefanterna i inhängnader tills de har lugnat sig och känner sig trygga.

Det behövs oändligt mycket kärlek och hårt arbete för att föda upp en elefantunge. Det är som att ha hand om en människobaby.

55 elefantskötare jobbar på hemmet och Galgallo Jiba är en av dem.

Elefantskötaren Galgallo Jiba
Bildtext Elefantskötaren Galgallo Jiba
Bild: Yle/Berggren

-Vi stiger upp klockan sex och sen tar vi elefanterna till bushen, där är vi till klockan elva när besökare kan bekanta sig med elefanterna. Sen går vi tillbaka till bushen där vi stannar till klockan fem. Och elefanterna ska matas var tredje timme dygnet runt.

Tre liter mjölk per elefant var tredje timme går det åt. Elefanterna dricker glupskt från enorma tuttflaskor och mjölken rinner ner i strupen med en hisnande fart.

Elefantunge dricker mjölk
Bild: Yle/Berggren

På nätterna sover skötarna tillsammans med elefanterna. Skötarna har egna sovloft i de inhängnader där elefanterna tillbringar natten. Skötarna cirkulerar regelbundet för att elefantungarna inte ska vänja sig för mycket vid en skötare.

Tillbaka till det vilda

Ungarna stannar vanligtvis på Sheldricks kring två år. Genast när de mår tillräckligt bra förs de tillbaka till det vilda. De släpps ut i nationlaparken Tsavo eftersom det är den största nationalparken i Kenya och elefanterna behöver mycket utrymme.

Enligt Dame Daphne Sheldrick är det inte ett problem att elefanterna har vant sig vid att leva med människor.

-Elefanter, till skillnad från människor, föds med ett genetiskt minne. De föds programmerade till att veta vad de ska äta och inte äta. Viss kunskap som är viktig för överlevnad finns i deras hjärnor vid födseln. Och för att slipa den kunskapen, som vi kallar instinkt, så exponeras de för livet i det vilda.

Elefanterna får tillsammans med sina skötare sakta men säkert vänja sig vid livet i Tsavo. De sover i en inhängnad men går under dagarna på upptäcktsfärder i parken. Eftersom elefanter har oerhört bra minne kommer de individer som tidigare har bott på Sheldricks hem ofta och hälsar på skötarna och nykomlingarna.

När skötarna ser att elefantungarna klarar sig själva är det dags att ta farväl.

Trots att skötarna ofta blir väldigt fästa vid sina skyddslingar är det aldrig ledsamt att se dem försvinna i vildmarken säger Galgallo Jiba.

-Vi är inte ledsna när vi skiljs från elefanterna. För vi har lyckats i vårt arbete så vi är lyckliga.

Elefantungar
Bild: Yle/Berggren

Fler ungar än någonsin tidigare

I takt med att tjuvjakten på elefanter har ökat har också antalet föräldralösa elefantungar som kommer till Sheldricks stigit.

35 elefanter finns på hemmet just nu, berättar Daphne Sheldrick.

-Så många har vi aldrig haft tidigare på en gång. Tjuvjakten är värre än den någonsin har varit.

Uppskattningsvis en afrikansk elefant dödas av tjuvjägare var femtonde minut. Tack vare Sheldricks arbete får åtminstone en del av de ungar som blir föräldralösa en chans till ett liv.

Dame Daphne Sheldrick har skrivit en bok om sitt liv med elefanterna. Kärlek, livet och elefanterna; En afrikansk kärlekshistoria.