Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strejkhotet har påverkat näringslivet i Vasa

Från 2013
Vasa flygplats
Bildtext Affärsresande hann boka om sina flyg och åker via Stockholm till Helsingfors idag.
Bild: Yle/ Amanda Bieber

Om Finnairs mark- och kabinpersonal går i strejk drabbar i sig inte flygen mellan Vasa och Helsingfors. Enligt de preliminära listorna kommer samtliga flyg utom ett att flyga rutten också i fall strejken bryter ut klockan 15 idag.

Men för näringslivet blir det konsekvenser. Strejkhotet har legat och pyrt länge och man har bokat om sina resor för att säkert komma fram idag.

- Det krånglar till resandet men det kommer inte som en överraskning. Folk har haft tid att fundera om, säger kommunikationsdirektör Marica Lassus på Wärtsilä Finland.

På ABB säger travel manager Johanna Peitsara att de kontaktade de anställda som bokat flyg med Finnair för att resa idag.

- Vi har bokat om turer, bland annat genom att de åker via Stockholm till Helsingfors, säger Peitsara.

Möten via videokonferens

En del möten har också bokats om och hålls via videokonferens i dag på ABB. Samma sak gäller också på Wärtsilä berättar kommunikationsdirektör Marica Lassus.

- Tåg är också ett alternativ om man måste resa men vi har investerat en hel del i tekniken och videokonferens eller möte via datorn är ett bra alternativ, säger Lassus.

Lassus säger också att Wärtsiläs verksamhet inte står och faller på att man inte kan ta sig till och från Vasa.

- Wärtsilä är en global organisation och vi har kunnigt folk runtom i hela världen. Det finns andra som kan ta möten om någon från Vasa inte kommer iväg.