Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nöden allt större

Från 2013
Uppdaterad 15.11.2013 15:53.
Diakon Inga Pagréus från Stockholm på besök i Vasa.
Bildtext Diakon Inga Pagréus från Stockholm på besök i Trefaldighetskyrkan i Vasa.
Bild: Yle / Moa Mattfolk

Diakon Inga Pagréus har sin vardag i S:ta Clara församling, där hon och hennes kolleger dagligen möter människor i nöd och serverar dem mat. Fattigdomen växer, hemlöshet och misär följer med på köpet och nu är nöden större än någonsin, säger Pagréus som jobbat som Diakon i över 20 år. Också i Vasa finns säkert människor som behöver hjälp tror hon.

Inga Pagréus besökte Österbotten första gången för tio år sedan, nu har hennes kolleger inom diakonirörelsen bjudit henne hit för ett återbesök.

- Vilken vacker kyrka! Den här borde man öppna upp och bjuda in människor på mat och samtal, säger Inga Pagréus när hon stiger in i Trefaldighetskyrkan i Vasa.

INTERVJU MED DIAKON INGA PAGRÉUS

Programmet är inte längre tillgängligt

Hennes arbete går ut på just det: Att öppna upp kyrkan för alla som behöver det. Detta gör hon dagligen när hon och hennes kolleger serverar mat och kaffe till behövande utanför S:ta Clara kyrka i Stockholm. Nästan varje dag dukar hon även fram fika på den ökända plattan vid Sergels torg, där missbrukarna känner henne som en vän.

- Jag har haft det här arbetet i drygt 20 år och aldrig har nöden varit så stor som nu, säger Pagréus.

Hon ser en rätt entydig förklaring till den ökande misären, nämligen samhällets nedrustning i kombination med den fria arbetsmarknaden inom EU.

- Det är de människorna vi främst möter i vår matkö, sydeuropéer, romer och afrikaner. De kommer till Stockholm i hopp om att hitta arbete men får inget och blir kvar inne i Stockholms innerstad utan pengar och utan bostad, säger Pagréus.

Andlig nöd

Det finns inga exakta siffror på hur många som är hemlösa Stockholm, men de räknas i tusental. Att Vasa ser annorlunda ut är givet, men Inga Pagréus ser även likheter.

- Det finns en andlig nöd i våra länder, oavsett var man rör sig, säger Pagréus.

- Människor törstar efter andlighet, och just därför är kyrkan som plats så viktig, säger Pagréus.

Och fattigdom finns överallt, ofta hittar man behövande kring stadens torg har diakonen Pagréus märkt.

- Därför ska man gå dit och duka upp lite fika, då kommer människorna. Och det arbetet är lika viktigt här som i Stockholm, säger Inga Pagréus.