Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Succé för mathantverk

Från 2013
Uppdaterad 19.11.2013 15:24.
En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.
Bild: Yle/Monica Forssell

I början av det här året startade Finlands första mathantverkskurs. Kursen har gått av stapeln i Åboland och samlat totalt 22 deltagare från olika delar av Svenskfinland.

- Det har varit intensivt men jätteroligt! säger kursledare Margot Wikström. Hon får medhåll av kursmedlemmarna. En del har specialiserat sig på bröd och söta bakverk under kursen, andra på bär och frukt.

Vad menas med mathantverk?

 • Mathantverk är ett koncept som utarbetats vid det nationella centret för mathantverk i Sverige. Centret heter Eldrimner efter den nordiska mytologin där Eldrimner var en gryta i Valhall som ständigt kokade och användes av jättarna för att tillreda grisen Saerimner….
 • Med mathantverk avses en produkt som är framställd för hand, med traditionella metoder, med råvaror vars ursprung man känner till. Alla färger och smaker härstammar från råvaran. Mänskans hand är närvarande i processen.
 • Förutom praktiska övningar i att tillreda allt från syrade grönsaker till marmelader, degrot, olika slags bröd och till och med munkar har kursen också innehållit teorilektioner i hygien, lagstiftning och marknadsföring, det har gjorts studieresor och deltagarna har fått information om hur man grundar och driver ett företag.

  - Man har fått en plattform att stå på, säger Anita Storm från Vasa. Hon har utvecklat en havtornscurd som hon så småningom ska börja sälja i sina egna hemtrakter och hon är nöjd med kursen.

  Johan Kinos från Dragsfjärd odlar tomater och gurkor. Han har bland annat utvecklat en egen sylt på tomater, paprika, chili och kryddor. Sylten kallas för ”djävulssylt” och är tänkt att passa till kött och fågel. På gång är också en egen ketchup.

  Kinos tror inte att han skulle ha kommit så långt med sina produkter utan kursen.

  - Klart man skulle ha kunnat prova men inte tror jag man skulle ha kommit så långt utan den information man har fått här under kursen.

  Mathantverksprojektet avslutas officiellt i februari men i praktiken är kursens sista workshopar nu förbi och på lördag den 23 november visar mathantverkarna vad de åstadkommit på en stor matmarknad på Storfinnhova gård på Kimitoön.

  Hatverkarna är på plats mellan klockan 10 och 14 och ställer för säkerhetsskull ut inomhus.

  Det ettåriga projektet har en budget på 70 000 euro och finansieras av Kimitoöns kommun, Pargas stad samt EU.

  Huruvida det blir en fortsättning på kursen är ännu oklart. Enligt Margot Wikström finns intresse både blad de nuvarande kursmedlemmarna att fördjupa sig och bland nya mathantverkare att utbilda sig.

  - Vi hoppas att det blir en fortsättning!