Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan Finland stoppa Bale?

Från 2013
Gareth Bale, Wales
Bildtext Finland får se upp med Gareth Bale i kväll.
Bild: EPA/GeoffCaddick/AllOverPress

Finlands fotbollslandslag får i kväll tampas med världsstjärnorna Gareth Bale och Aaron Ramsey. Finland möter Wales med avspark klockan 20.00.

Varken Finland eller Wales var ens nära att kvalificera sig för VM-turneringen i Brasilien. Finland placerade sig på tredje plats i sin grupp bakom Spanien och Frankrike medan Wales inte var bättre än femma i sin grupp. På tio matcher samlade Wales endast tio poäng.

Bale och Ramsey i fokus

Den walesiska VM-kvalinsatsen var en stor besvikelse med tanke på att stommen består av spelare som regelbundet får speltid i engelska Premier League och Championship. Kronjuvelerna i det walesiska lagbygget är Gareth Bale och Aaron Ramsey.

Bale flyttade i september från Tottenham till Real Madrid för en transfersumma som uppgick till nästan 100 miljoner euro. Aaron Ramsey har i sin tur glänst i höst för Premier Leagueledande Arsenal. På 18 matcher i höst för Arsenal har Ramsey gjort elva mål från sin mittfältsposition.

Mixu avslöjade startelvan

Finlands förbundskapten Mixu Paatelainen presenterade Finlands startelva redan på fredagen. De största överraskningarna var att 19-årige Jere Uronen inleder som vänsterback och att Riku Riski spelar med Roman Eremenko som offensiv mittfältare.

Uronen missade merparten av säsongen med Helsingborg på grund av en knäskada medan Riku Riski oftast stått i skuggan för Kasper Hämäläinen i landslaget.

Finland har dominerat på sistone

Kvällens match i Cardiff är den tolfte inbördes matchen mellan Finland och Wales. Finland har varit knappt bättre i de elva tidigare - Finland har vunnit fem och Wales fyra matcher.

I kvalet till den senaste VM-turneringen tog Finland två segrar över walesarna. Finland vann på hemmaplan med 2-1 medan bortamatchen slutade 2-0 i finländsk favör.

Finlands trupp har förändrats en hel del sedan dess. Av de 14 spelarna som medverkade i bortasegern är det endast Roman Eremenko och Petri Pasanen som finns i den aktuella finländska landslagstruppen.

Finlands startelva (4-3-2-1): Lukas Hradecky; Jere Uronen, Niklas Moisander, Juhani Ojala, Kari Arkivuo; Rasmus Schüller, Tim Sparv, Alexander Ring; Roman Eremenko, Riku Riski; Teemu Pukki.

Wales sannolika startelva (4-2-3-1): Wayne Hennessey; Ben Davies, Ashley Williams, James Collins, Chris Gunter; Andy King, Joe Ledley; Hal Robson Kanu, Aaron Ramsey, Gareth Bale; Sam Vokes.

Wales-Finlands sänds direkt på Yle Arenan med start klockan 19.55. Sändningen på Yle Fem sparkar i gång klockan 21.00. Chriso Vuojärvi står för det svenskspråkiga referatet.