Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Lata Robert" vill släppa in folk i samhället

Från 2013
Uppdaterad 16.11.2013 20:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Lata Robert väcker debatt i Danmark - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det får vara slut med att leva på samhällets bekostnad. Det finns ingen plats för fripassagerare i ekonomiska kristider. Bidragsfusket har blivit för stort. Det är några röster i Danmark som har blivit allt starkare.

Deras hatobjekt nummer ett är "Lata Robert". Han satsar hellre på sin personliga utveckling än bockar för idiotiska chefer i onödigt arbete som är dåligt betalt.

Det är kommunalval i Danmark på tisdag. I Köpenhamn är det över 30 grupperingar som kandiderar. En av dem som väcker starka känslor är "Dovne Robert", den rikskänt lata Robert Nielsen, bosatt på Nörrebro.

- Ja det är han som inte ids arbeta. Han vill hellre ha statens pengar, även om han gott kunde arbeta, men han ids inte. Han vill bara slappa och tjäna pengar på det sättet, säger ekonomistuderande Fredrik Holberg Hansen.

Många andra i Köpenhamn tycks tänka på samma sätt. Melina Nielsen tror det förekommer mycket fusk med bidrag.

Men det finns också många som absolut behöver samhällets hjälp. Men nivåerna kan tydligen sänkas, och det har också skett. En socialdemokratiska regeringen har hållit i yxan, tillsammans med Socialistisk Folkeparti. Det kan hämna sig i tisdagens kommunalval. Nedskärningar i stöden är inte populära bland mottagarna.

- Jag säger såhär: Det finns plats också för några losers ibland, dem har vi också plats till, säger ändå Ingelise Bille, den enda på Kultorvet som uttrycker den åsikten offentligt.

Inte alls lat, har inte tackat nej till jobb

Robert Nielsen skyller på pressen för myten som spritts om att han fuskar och tackar nej till jobb. Det är arbetsplikt i Danmark, men det är uppenbart att "Lata Robert" inte uppskattar alla de jobberbjudanden han har fått. En del är ren sysselsättningsterapi, tydligen.

- Nej, jag är inte lat. Men det kan gott se ut så, jag har träffat andra livsval. Kanske är jag mer selektiv när det gäller sysselsättning än andra människor, säger Robert Nielsen, som själv påpekar att han inte har några fysiska eller psykiska hinder för att arbeta. Intelligensen och analysförmågan är det inte heller något fel på.

Det behövs debatt om arbete och medborgarlön

Nu är debatten igång och den är Robert Nielsen glad för att ha skapat. Den behövs bland arbetslösa, men också för dem som är i arbetslivet. De som stressar livet av sig i rädsla för att bli arbetslösa borde bli glada över budskapet.

Nielsen talar för medborgarlön. Fast det begreppet är så stigmatiserat så det kunde kanske kallas basinkomst i stället. Och så borde arbetsplikten avskaffas.

"Dovne Robert" passar inte riktigt in i något av de danska vänsterpartierna, trots att de är många.

Så han ställer upp på egen lista - för en ny arbetsmarknad, hållbarhet i den nya teknologin och välfärd, och samhällslön för de allt fler som inte får plats i arbetslivet.

Nielsen efterlyser helt nya tänkesätt, om hur man släpper in folk i samhället. Arbete kan inte vara en förutsättning för att betraktas som en fullvärdig medborgare och få vara en del av samhället, för att få sin del av samhället.

Men den nya teknologin gör att vi alla inte behövs i produktionen av basvaror. Återstår den rikliga lyxkonsumtionen. Det är inte hållbar på sikt, för vi har för få naturresurser och det inte finns behov av oss.

Diskussion om artikeln