Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 100 000 hushåll utan el

Från 2013
Uppdaterad 17.11.2013 14:12.
Stormen knäckte granar på Vasklot i Vasa
Bildtext Knäckt gran på Vasklot i Vasa
Bild: Yle

Den kraftiga stormen Eino har under eftermiddagen nått till östra delarna av landet och vållat talrika strömavbrott.

Fortum, Elenia och Savon voima meddelade på förmiddagen att sammanlagt över 100 000 hushåll runtom i landet var utan el. Elavbrotten har sträckt sig från kusten i Österbotten till åtminstone norra och södra Savolax.

Elbolagen arbetar med att reparera felen, men avbrotten kan bli långvariga, varnar Elenia. Mellersta Finlands räddningscentral bedömer att reparationsarbetet kan ta två dygn. Centralen har hittills haft 190 utryckningar.

Fortum bedömer att det största arbetet är klart inom det närmaste dygnet. Vid 13-tiden saknade 11 000 av dess kunder saknade el, främst i Södra Finland, Satakunta och i Västra Finland.

Elenia meddelade att över 40 000 av dess kunder var utan el i Tavastland och Birkaland - och 36 000 hushåll i Mellersta Finland saknade el. Savon voima meddelar i sin tur att 40 000 kunder är utan el.

Mer information om läget finns på finska på elbolagens hemsidor.

Problem också för tågtrafiken

Omkullvälta träd vållade problem också för järnvägstrafiken. Tåg har ersatts med bussar, bland annat på stambanan mellan Seinäjoki och Ylivieska, på sträckan Seinäjoki-Vasa och på Savolaxbanan.

Mer uppgifter finns på finska på VR:s hemsida.

Däremot har färj-, väg- eller flygtrafiken inte påverkats nämnvärt av stormen.

I hela landet förutom nordöstra Österbotten och Lappland varnas till lands för kraftiga vindar, med byar på 20 till 25 meter i sekunden. På alla sjödistrikt råder varning för hård västlig, sydvästlig eller nordvästlig vind eller storm.

På västkusten har vindarna avtagit och i landets östra delar avtar vindarna till kvällen.

Stormen Eino släckte ljuset i Österbotten
Stormen sätter stopp för Wasaline
Stormig natt för räddningsverket i Mellersta Österbotten