Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stormen Eino släckte ljuset i Österbotten

Från 2013
Uppdaterad 17.11.2013 16:15.
Programmet är inte längre tillgängligt

Nu börjar de flesta felen vara åtgärdade men ännu är omkring 1000 av Vasa Elnäts 67 000 hushåll utan ström. Som mest var omkring 6800 hushåll utan ström på söndagmorgon.

Man har inte kunnat få tillbaka strömmen i Vasa skärgård på grund av den hårda sjögången. Reparationen kommer därför att ske först i morgon måndag.

I ett skede var Bergö i Malax värst eftersom färjan stod stilla och reparatörer kunde inte ta sig över för att få på elen igen. Vid 12.30 hade vindarna avtagit så pass att färjan kunde köra igen.

Bildtext Såka på söndag vid middag
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Vasa Elnät uppmanar alla att inte röra träd som lutar sig mot en elledning. I stället ska man ringa till Vasa Elnät på telefonnummer 06 324 5710. Säkerhetsavståndet till ett träd på en ellinje är tjugo meter.

Nödcentralen uppmanar alla att undvika ringa 112 om det inte gäller livsfara eller större egendomsskada. Alla enheter i Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten är upptagna med röjningsarbete på grund av stormen Eino. Nödcentralen är också överbelastad.

Bildtext Stormen for fram i Såka
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

I Fortums elnät är ännu 18 hushåll utan ström i Närpes. Tidigare var en stor del av hushållen i Närpes, Kaskö och Kristinestad utan ström.

Enligt Fortums uppgifter har det blåst upp till 30 meter i sekunden längs kusten i Österbotten tidigt på söndagmorgon.

Problem för tågtrafiken

Omkullvälta träd vållar problem och förseningar också för järnvägstrafiken.

Tågen har ersätts med bussar, bland annat spå sträckan Seinäjoki-Vasa, på stambanan mellan Seinäjoki och Ylivieska och på Savolaxbanan. Mer uppgifter finns på finska på VR:s hemsida.

Se också galleriet som Yle Uutiset sammanställt:
Kuvagalleria: Eino-myrskyn jälkiä