Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboland skonades från stormen

Från 2013
Uppdaterad 18.11.2013 10:42.
Hårda vindar till havs.
Bildtext Det blåste också hårt i Ölmos i Dragsfjärd på söndagen.
Bild: Yle/ Monica Forssell

Den hårda vinden verkar inte ha orsakat några större skador i Egentliga Finland på söndagsmorgonen och -förmiddagen.

På andra håll i Finland har stormen orsakat stora problem på söndagen. Då läget var som värst var drygt 200 000 hushåll utan el runt om i landet. Elavbrotten sträcker sig från kusten i Österbotten till åtminstone norra och södra Savolax. Räddningsverket i bland annat i Österbotten och i Mellersta Finland har också haft fullt upp på grund av stormskadorna.

Lindrigare skador i Egentliga Finland

Enligt Egentliga Finlands räddningsverk har morgonen och förmiddagen varit relativt lugn i landskapet. Räddningsverket har ryckt ut några gånger exempelvis på grund av fallande träd, men några större skador verkar den hårda vinden inte ha orsakat.

Morgonen och förmiddagen har också varit lugn på Skärgårdshavet, meddelar Sjöbevakningen. Hittills har också färjtrafiken i Åbolands skärgård fungerat utan avbrott, meddelar rederiet Finferries. Trots att tågtrafiken strular bland annat på huvudbanan så fungerar trafiken på kustbanan enligt VR.

En del hushåll utan ström i landskapet

Den hårda vinden orsakade elavbrott i Egentliga Finland och Satakunta på söndagen.

Närmare 900 hushåll var utan el i Egentliga Finland vid 13-tiden. I Rosala i Kimitoöns skärgård var drygt 300 hushåll utan el. Enligt Fortum var också drygt 600 hushåll utan el i Tykö och Finby i Salo vid samma tidpunkt. Även i Satakunta var drygt 1 100 hushåll utan el vid 13-tiden på söndagen. Alla fel reparerades ändå under söndagseftermiddagen och enligt Fortum återgick läget till det normala efter klockan 15.

Enligt Meteorologiska institutet blåser det upp till 18 meter i sekunden på Skärgårdshavet på söndagen. Under kvällen förväntas vinden avta. På måndagsmorgonen kan vinden ändå tillta igen och på måndagsförmiddagen kan det blåsa upp till 14 meter i sekunden.

Röjningsarbetet fortsätter i kvällens mörker
Stormen Eino släckte ljuset i Österbotten
Räddningschef: Situationen är under kontroll
Över 100 000 hushåll utan el