Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konstfyndet i München: ”Jag vill ha bilderna tillbaka!”

Från 2013
Uppdaterad 17.11.2013 20:03.
Bild på konstverk av tyska Otto Dix.
Bild: EPA/MARC MUELLER

Det spektakulära konstfyndet i München står för nya rubriker. Mannen som äger den beslagtagna samlingen säger nu i en intervju för tidningen der Spiegel, att han vill ha sina bilder tillbaka. Frivilligt kommer han inte att ge ifrån sig ett enda konstverk.

– Jag hoppas att allt snart är uppklarat och att jag äntligen får mina bilder tillbaka, säger den 80-årige Cornelius Gurlitt till tidningen der Spiegel.

I intervjun beskriver han de fyra dagarna i februari 2012, då folk från den tyska tullen packade ner den skatt han hade vaktat en stor del av sitt vuxna liv.

Han talar om tomheten i lägenheten i stadsdelen Schwabing i München och om hur han hade misslyckats i uppgiften att ta hand om den skatt, hans far konsthandlaren Hildebrandt Gurlitt hade lämnat honom.

Räddade skatten

Cornelius Gurlitt frågar sig vad människorna och den tyska staten egentligen vill av honom. Man borde i stället vara tacksam för allt vad hans far och han själv har gjort för att skydda konstverken från nazisterna, bomberna, ryssarna och amerikanerna.

Gurlitt försvarar också sin far. Han ska ha samarbetat med nazisterna bara för att rädda konstverken. Han har aldrig stulit eller köpt konstverk av judiska ägare. Alla konstverk kom från museer eller från andra konsthandlare.

Der Spiegel målar upp ett porträtt av en gammal man med hjärtproblem. En man som lever i det förgångna och som aldrig tycks ha funderat över att konstskatten, eller delar av den, tillhörde någon annan.

”Frivilligt ger jag inget”

Vem konstverken egentligen tillhör är en fråga som i vilket fall som helst kommer att ställa till med mycket huvudbry för de tyska myndigheterna. Rent juridiskt utgår många från att samlingen i sin helhet tillhör Cornelius Gurlitt. Eventuella brott har preskriberats och om man vill återbörda konstverk till tidigare judiska ägare krävs Gurlitts samtycke. Och något sådant lär det inte bli.

– Jag tänker inte förhandla med någon och frivilligt ger jag inget ifrån mig, säger Gurlitt till der Spiegel.

För myndigheterna som redan har kritiserats för att ha hemlighållit fyndet i nästan två år, är den här inställningen mer än problematisk. Det kan komma till långa rättsliga processer kring varje bild, som misstänks vara nazistisk stöldkonst. Också Gurlitt är besviken över myndigheternas agerande, och tycker att de bra kunde ha väntat.

– När jag är död kan de göra vad de vill med bilderna, säger Gurlitt. Fram till dess vill han bara ha sina bilder och sin lugn och ro.

Der Spiegel-artikeln finns att läsa också på engelska:
Interview with a Phantom: Cornelius Gurlitt Shares the Secrets of His Pictures