Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stormen bedarrar - röjningsarbetet fortgår

Från 2013
Uppdaterad 17.11.2013 21:57.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Stormen svepte fram över Österbotten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Stormen Eino som har dragit fram över landet börjar avta. Det har blåst upp till 30 meter i sekunden. Den starkaste vindstyrkan mättes i Kaskö - 32,9 meter i sekunden

Stormen har fällt en stor mängd träd och det har ställt till med problem. Elavbrott har lett till störningar också i mobiltelefonnätet och tågtrafiken eftersom träd har blåst omkull över ledningar och spår. Tågen har på sina håll ersatts med bussar. Strömavbrotten har också lett till att varningssignaler och bommar vid plankorsningar inte fungerar. Bilisterna uppmanas att vara uppmärksamma.

Röjningsarbetet kan ta flera dagar

Räddningsverken runt om i landet och elbolagen fortsätter röja upp och åtgärda tiotusentals elavbrott efter stormen.

Kvällens mörker gör att arbetet framskrider långsammare. Räddningsarbetarna behöver belysning och utför arbetet mer försiktigt. Röjningsarbetet kan ta flera dagar.

Omkullvälta träd har gjort det svårt för räddningsarbetare att nå fram till de hushåll som saknar el.

Stormen Eino har sedan tidig morgon dragit in över stora delar av landet söder om Uleåborg, närmast landskapen Österbotten, Mellersta Finland, Satakunta och Savolax.

Nu rör den sig mot Ryssland. Vindbyar på över 25 meter i sekunden har blåst bland annat i Mellersta Finland.

Över 200 000 hushåll har bedöms i något skede ha saknat el efter stormen.

Elbolagen informerar om avbrotten och reparationsarbetet på sina egna hemsidor. VR informerar på sin webbplats om tågförbindelser som ersätts med bussturer.

Skadorna efter stormen väntas klarna på måndagen. Det har inte rapporterats om personskador.

Över 100 000 hushåll utan el

Diskussion om artikeln