Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas öppnade poängkontot

Från 2013
Uppdaterad 18.11.2013 09:00.
Bild: AFP / Lehtikuva

Valtteri Bottas rattade sin Williamsbil på ett sensationellt sätt I USA och slutade åtta. Heikki Kovalainens poängchanser gick om intet efter ett påtvingat depåstopp. Sebastian Vettel tävlar i en annan serie. Tysken tog sin åttonde raka F1-seger i Texas.

Det har inte precis regnat poäng över Williams i år. Innan GP-loppet i USA hade Pastor Maldonado plockat hem ett poäng till stallet. I det artonde racet tog Bottas sina första poäng. Bättre sent än aldrig.

Valtteri Bottas stod för en urstark insats i Texas. Med kylig och våghalsig körning värjde han sig från alla hot och såg till att Williams fick fyra nya poäng med sin åttondeplats.

För Kovalainens del var oturen framme. Då drygt halva loppet var avklarat tvingades Kovalainen till ett depåstopp på grund av tekniska problem. Även efter stoppet fortsatte bekymren. Finländaren föll ner till 17:e plats och tappade 33 sekunder till täten. Game over. I mål var Kovalainen 15:e.

Romain Grosjean visade att han är ett namn att räkna med i framtiden. Fransmannen korsade mållinjen som tvåa.

Snabba bilar

Starten var usel för Heikki Kovalainen som genast tappade fyra placeringar och föll ner till tolfte plats. En som susade förbi Lotusföraren var Valtteri Bottas i sin Williamsbil.

Mark Webber inledde dåligt då han tappade sin andraplats till Romain Grosjean. Också Lewis Hamilton passade på att smita förbi.

Redan i början satte Vettel sin tunga fot på gasen och förbättrade den snabbaste varvtiden med ett par minuters mellanrum. Det blev ett ensamt lopp för Vettel.

Då loppet var tio varv gammalt visade Webber prov på Red Bull-bilens hastighet då han återtog tredjeplatsen. Också Red Bull-teamet briljerade med ett depåstopp på otroliga 2,3 sekunder.

Kyligt av Bottas

Bottas gjorde ett utmärkt jobb och lyckades hålla Paul Di Resta bakom sig trots tuff press.

Då Esteban Gutierrez smet förbi och övertog åttondeplatsen visade Bottas prov på jävlaranamma. Med en våghalsig omkörning tog han tillbaka den förlorade platsen.

Vettel leder VM-serien med massiva 372 poäng. Rekordnoteringen från 2011 är 392 poäng. En seger i Brasilien i det sista GP-loppet innebär att poängrekordet förnyas.

Resultat från F1-loppet i USA:
1. Sebastian Vettel Red Bull
2. Romain Grosjean Lotus
3. Mark Webber Red Bull
4. Lewis Hamilton Mercedes
5. Fernando Alonso Ferrari
6. Nico Hülkenberg Sauber
7. Sergio Perez McLaren
8. Valtteri Bottas Williams
9. Nico Rosberg Mercedes
10. Jenson Button McLaren
----------------------------------
15. Heikki Kovalainen Lotus