Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hui Liang flyttade till Vasa från norra Kina

Från 2013
Uppdaterad 18.06.2014 10:48.
Bildtext Hui Liang vid sitt arbetsbord på TK Engineering
Bild: Yle/Kati Enkvist

Kinesiska Hui Liang visste ingenting om Finland innan hon flyttade till Vasa för ungefär två år sedan. Eller det stämmer inte riktigt. Hon kände till Nokia och jultomten. Nu vet hon desto mera men fortfarande är kulturskillnaderna stora och ibland också ganska underhållande.

Vädret är inget problem för Hui Liang. Mörkret är hon delvis van med eftersom hon växte upp i norra Kina. Men vintermånaderna är onödigt många.

Hui Liang trivs bra i Vasa

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det är mörkt när vi åker till jobbet och mörkt när vi åker hem igen. Det är nog säkert därför som finländarna är rätt så tystlåtna, säger Liang.

Och tystlåtenheten är något som Liang har försökt vänja sig med.

Kinesiska ingenjörer från Novia eftertraktade på arbetsmarknaden

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag kan ta ett exempel. På busshållplatsen står ni alla väldigt långt ifrån varandra. Och ingen säger någonting. I våra stora kinesiska städer har vi inte möjlighet med avstånd, där är det så trångt överallt.

Studierna skiljer sig drastiskt

Att få studera i en grupp på 20 personer var något helt nytt för Hui Liang. I Kina kunde det finnas en föreläsare på 80 stycken studerande.

- Det var trevligt att märka att lektorerna var engagerade och hjälpsamma, säger Liang.

Eftersom utbildningsprogrammet i elektroteknik går på svenska, och har flera utländska studerande så försöker Nova tillgodose språkbehoven.

- En stor del av materialet vi använder är på engelska, men utbildningen går ändå till största delen på svenska. Alla frågor besvaras på engelska och våra finländska studeranden är ju också duktiga på engelska. Det är imponerande att se hur snabbt de utländska studeranden snappar upp språket, säger lektor Mats Nickull.

Antalet utländska studerande ökar varje år vid yrkeshögskolan Novia.

- Utbyteseleverna trivs bra och så söker de in till högskolan och blir examensstuderande, och de hör till dem som ökar hela tiden, säger enhetschef Jonas Waller.

Bildtext Enhetschef Jonas Waller och lektor Mats Nickull vid Novia
Bild: Yle/Kati Enkvist

Karriären finns i Vasa

Hui Liang studerade tre år i Kina innan hon fick chansen att komma som utbytesstudent till yrkeshögskolan Novia. För snart ett år sedan utexaminerades hon som ingenjör i elektroteknik.

- Efter min praktikperiod på företaget TK Engineering anställdes jag här och jag trivs jättebra. Kollegorna är trevliga och chefen är mycket hjälpsam. Det är svårt att sia om framtiden men jag stannar nog här åtminstone två, tre år till.

Timo Kesti, VD på TK Engineering, var så nöjd med Liang efer hennes praktik att han anstälde henne på stubinen.

Bildtext Timo Kesto, VD på företaget TK Engineering
Bild: Yle/Kati Enkvist

- Vi är ett litet företag som behöver ha en bred kompetens. Alla arbetstagare är bra på olika sätt och det behövs för gott team work. Och Hui är väldigt duktig på sin sak och vi hoppas förstås att hon ska kunna vara en förlängd arm till Asien, säger Kesti.