Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medlingsbud på kommande i cateringkonflikten?

Från 2013
Uppdaterad 18.11.2013 10:35.
Bara saft och vatten serverades på Finnairs Kittiläflyg på grund av strejken den 14 november 2013.
Bild: Lehtikuva

Förhandlingarna för att få ett avtal för Finnairs catering-personal fortsatte i morse. I morgon hotar omfattande stödstrejker.

Parterna förhandlade nästan hela gårdagen utan resultat. Luftfartsunionen, som företräder de anställda vid cateringservicen LSG Sky Chefs, uppger ändå att man har gjort framsteg.

- Vi gjorde framsteg under natten men beslöt oss ändå för att avbryta förhandlingarna och fortsätta i morgon, sade Luftfartsunionens ordförande Juhani Haapasaari i natt.

LSG Sky Chefs Finlands vd Steffen Rosch säger att serviceföretaget lagt fram ett förslag till en lösning på tvisten. Han kommenterar inte innehållet, men tror att det kan leda till framsteg.

Omfattande stödstrejker i morgon

Om man inte når en lösning inleds omfattande stödstrejker i transportsektorn i morgon. Då går bland annat Finnairs kabin- och markpersonal i strejk, vilket hotar stoppa Finnairs flygtrafik.

Transportfacken, bland andra AKT har hotat stoppa all lastning och lossning av frakter från och med i morgon. Sjömansunionen, Post och logistikunionen PAU, som är Itellas största arbetstagarorganisation, Lokförarförbundet, Järnvägstjänstemännens förbund, har likaså varslat om stödstrejker.

Förbundsbyte ligger bakom tvist

Arbetstagarna vid cateringföretaget LSG Sky Chefs protesterar mot att arbetsgivaren har bytt medlemsförbund. LSG har också meddelat att man kommer att tillämpa ett nytt kollektivavtal från och med månadsskiftet.

LSG Sky Chefs Finland ägs av Finnair men verksamheten bedrivs av flygbolaget Lufthansas dotterbolag.

Läs också:
Svåra förhandlingar för flygets catering-personal