Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Överraskningarnas höst för Otto Simosas

Från 2013
Uppdaterad 18.11.2013 16:27.
Bild: Yle/Eivor Lindholm

Hösten har bjudit på glada överraskningar för orienteraren Otto Simosas i Borgå. Först blev han utsedd till en av fem manliga unga orienterare i Talentti-gruppen för 21-23-åringar. Sedan fick han veta att han ingår i finska landslaget som åker till världscupstävlingen i Turkiet i månadsskifter februari-mars.

Otto Simosas var nyligen på det första gemensamma träningslägret för Talentti-gruppen. Där bekantade sig orienterarna med varandra och genomförde också orienteringspass
i högt tempo, en i terräng och en i stadsmiljö. Dessutom tränade de i sal.

Tidig tävlingsstart

Världscupstävlingen i Turkiet ordnas redan den 28 februari till 2 mars. Det innebär att Otto Simosas måste lägga om sin träning. Redan i slutet av det här året måste han börja slipa på löpformen. Han tränar hemma i Finland, förutom dryga två veckor i februari då han tränar i Spanien. Från Spaninen flyger han direkt till tävlingarna i Turkiet. Förutom fysiska träningar förbereder Otto Simosas också mentalt. Han studerar terrängen i Turkiet med hjälp av orienteringskartor från tidigare tävlingar och går i genom ruttval på datorn.

Mål för säsongen

Otto Simosas vill inte ställa upp ett direkt mål för sig i världscupstävlingen. Det är första gången han kommer att tävla med världseliten. Han går in för att göra en bra tävling så att han kan vara nöjd med sin prestation. Men han tror att en bra placering kan vara inom räckhåll om han har hunnit komma i bra form. Huvudmålen för säsongen är ändå mot hösten,
student-VM i Tjeckien och Euromeeting i Sverige. De tävlingarna lämpar sig bättre för unga orienterare och gör det möjligt att nå framgång.