Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Museidirektören med de vita väggarna

Från 2013
Uppdaterad 18.11.2013 14:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Vega Huvudstadsregionen: Konst i chefens smak - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Maija Tanninen-Mattila är ny chef på Helsingfors konstmuseum. Privat gillar hon minimalism, professionellt brinner hon för gatukonst.

Väggarna i direktörens hörnrum gapar tomma och vita. Tanninen-Mattila tillträdde för några veckor sedan, och konsten hon valt har inte hunnit fram ännu. I hemmet är väggarna däremot medvetet vita.

– Jag är minimalist, och tycker om mina vita ytor. Sen har jag en illröd tavla av den kubanske konstnären Felix Gonzales Torres. Hemma har jag konst som jag fått av vänner och bekanta.

Monetärt är verken kanske inte så värdefulla, men för henne personligen har de ett stort värde.

Egentligen hade Tanninen-Mattila velat bli bildkonstlärare, men den karriären blev inte till. Däremot idkar hon själv konst med jämna mellanrum.

– Ibland brukar jag plocka fram mina vattenfärger och måla lite grann.

Bildtext Maija Tanninen-Mattila är ny chef för Helsingfors konstmuseum.
Bild: YLE/Ted Urho

Gatukonst eller klotter?

Tar man en titt på museichefens Pinterest-konto ser man att hon bland annat gillar fri konst, fria stadsträdgårdar och gatukonst.

-Det är de sakerna som gör en stad. Jag njuter till exempel oerhört av Berlin, där det finns en rik flora av gatukonst.

Tanninen-Mattila ser det som sitt museums uppgift att lyfta fram helsingforsisk gatukonst. Eller klotter, som vissa kanske skulle kalla den. Var går skiljelinjen mellan de två?

-Det är en bra fråga. Gatukonsten och graffitin har ju sina helt egna regler, och det skulle vara intressant att förevisa gatukonsten på en utställning.