Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yle i Kristinestad flyttar

Från 2013
Uppdaterad 18.11.2013 12:28.
Bild: Yle/Ulrica Lövdahl

Yle i Kristinestad flyttar från Sjögatan till nya utrymmen i företagshuset Christina office på Rådhusgatan 1. Det blir den tredje adressen i Kristinestad sedan Yle flyttade dit från Närpes 1984.

- Det känns alldeles fantastiskt. Det här är en dag jag sett fram emot jättelänge, säger Yles redaktör i Sydösterbotten, Ann-Sofie Långvik.

Bildtext Ann-Sofie Långvik är Yles redaktör i Kristinestad.
Bild: Yle/Ulrica Lövdahl

Tidigare fanns Yles redaktion i en lägenhet som var ombyggd till kontor och studio, för övrigt förre stadsdirektören Kaj Nyströms tidigare tjänstebostad. Nu flyttar Yle till ett företagshotell med mer anpassade utrymmen för kontorsverksamhet. Som kuriosa kan nämnas att det råkar vara Nyströms förra arbetsrum.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Här är öppet och ljust med utsikt över torget, säger Ann-Sofie, som ser fördelarna med att ha mera människor runt sig. I Christina office finns bland andra fotografstudio, optiker, Botnia rosk och församlingen.

- Jag hoppas att flytten ska göra att ännu fler människor förser mig med nyhetstips, säger Ann-Sofie.

Gamla lokalen fick golvskada

Orsakerna till att Yle flyttar är två. De nya utrymmena är mer ändamålsenliga och den gamla lokalen måste renoveras efter en fuktskada i golvet.

Bildtext Det nya utrymmet.
Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik

Yle Österbotten har en heltidsredaktör i Kristinestad. Den nya studion ger, liksom tidigare, möjlighet att hålla nyhetssändningar och ha studiogäster.

- Den enda förändringen är en förbättring, säger Ulrica Lövdahl, som är chef för nyheter och aktualiteter på Yle Österbotten. Tekniken blir lättare att hantera än tidigare. Sydösterbotten är väldigt viktigt för Yle. Det är därför vi har kvar vår redaktion här. Vi har förutom en heltidsanställd redaktör också en frilansredaktör som hoppar in.

Även om Ann-Sofie Långvik är glad över flytten kändes det lite vemodigt att lämna det förra stället där hon jobbat sedan 2006 och där Yle funnits sedan början av 1990-talet.

- Jag hade fantastiska grannar där. Jag minns en gång då en propp gick på morgonen mellan två nyhetssändningar. Och jag hade ingen aning om var proppskåpet fanns. Jag sprang ut och kollade i vilket det fönster lyste och vem av grannarna jag kunde våga störa. Jag hittade en hjälpsam granne som letade efter proppskåpet med mig och det löste sig då det var 15 minuter kvar till nästa sändning. Det var ett nervpirrande minne, berättar Ann-Sofie.

På 1980-talet var Yle inrymt i biblioteket under några år. Paul Enlund var länge Yle Österbottens redaktör i Sydösterbotten.

Yle kommer att ordna öppet hus i de nya utrymmena i Kristinestad inom kort.