Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor: "Konkurs sannolik för Talvivaara"

Från 2013
Uppdaterad 18.11.2013 11:57.
Bildtext "Ledningen måste tro på potenialen"
Bild: Yle

Det är osannolikt att gruvbolaget Talvivaara kan genomföra en företagssanering. Det bedömer Vesa Puttonen, som är professor i finansiering vid Aaltouniversitetet. En konkurs är då det enda alternativet för gruvan i Sotkamo.

- Det är svårt för en utomstående att bedöma om en företagssanering kan genomföras, men jag anser att en konkurs är mera sannolik, sade Aaltoprofessorn Vesa Puttonen i Yle-programmet Morgonettan på måndag.

Bildtext Vesa Puttonen
Bild: Yle

Talvivaaras ledning meddelade i fredags att bolaget ansöker om företagssanering. På så sätt hoppas Talvivaara ta sig ur de ekonomiska problemen som länge tyngt verksamheten. Ska verksamheten godkännas för en sanering måste gäldenärerna ge sitt godkännande. Dessutom krävs en tilläggsfinansiering på 40 miljoner euro för att komma vidare med processen. Regeringen meddelade i fredags att man inte ensidigt tänker finansiera en räddningsaktion för gruvan. Däremot lovas statliga pengar, om också privata delfinansiärer hittas.

Ledningen optimistisk

Bolagsledningens uppgift att vara optimistisk

Talvivaaras ledning var i fredags mycket positiv till möjligheterna att driva genom företagssaneringen, när potentialen ännu är stor i gruvan. Vd:n Pekka Perä sade i fredags att man först nu fått ordning på både den operativa verksamheten samt de omfattande läckage som prövat företaget under en längre tid. Finansieringsprofessorna låter sig ändå inte övertygas.
- Det är bolagsledningens uppgift att vara optimistisk. Om de inte tror på affärsverksamheten, lyckas de inte få kortsiktig finansiering och då tillåts de inte driva igenom företagssaneringen, säger Puttonen.

Professorn säger vidare att ett företag med likviditetsproblem inte tillåts gå vidare med saneringsförfarandet. I fredags meddelade gruvbolaget att de största gäldenärerna givit grönt ljus för en sanering och idag uppskattar Nordea Bank att upp till 70 procent av gruvbolagets skulder måste strykas för att Talvivaara ska kunna framskrida med räddningsplanen.

Tingsrätten i Esbo avgör inom ett par veckor om Talvivaara tillåts genomföra företagssaneringen, medan själva saneringsprocessen förväntas ta kring ett år.