Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mögelallergi - en dold sjukdom

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 10:47.
bild på mögel
Bildtext Arkivbild.
Bild: Thomas Eklund

Sjukdomar som orsakas av mögel uppmärksammas inte tillräckligt av läkare. Många som fått sjukdomssymptom av mögelskador har inte fått tillräckligt med hjälp.

Sari Mäki och Katri Nokela vid Andningsförbundet jobbar för personer som har drabbats av mögelrelaterade lungproblem. Mäki anser att det behövs en poliklinik som är specialiserad på inomhusluft.

Bollas mellan specialläkare

- De som drabbas av mögelrelaterade sjukdomar bollas mellan specialläkare eftersom symptomen är så många. Det saknas en helhetssyn som skulle ge möjlighet till bättre vård.

Arbetsplatsen ska ge alternativ

De som påverkas av mögel och dålig inomhusluft får ofta svåra ekonomiska problem. Om luften på arbetsplatsen är dålig kan de inte fortsätta jobba och förlorar inkomst.
Man kan också få psykiska problem till följd av ständiga symptom.

- Om man får sjukdomssymptom av dåliga inomhusluft borde man vara berättigad till sjukpenning eller sjukpension, säger Katri Nokela.

Nokela föreslår att arbetsgivarna arbetar fram en lösning för personer som får symptom av inomhusluften, till exempel möjlighet att jobba på distans eller få tillgång till en arbetsmiljö med ren luft.

Många har tvingats byta jobb till något som inte motsvarar deras utbildning bara för att de inte har kunnat andas arbetsplatsens luft. Mellan 600 000 och 800 000 personer utsätts dagligen för fukt- och mögelskador.

Symptomen varierande

Fuktskador och bristfällig ventilation utgör en bra miljö för allehanda mikrober och bakterier. Alla reagerar dock inte på dålig luft. Vanligen är det bara någon person i arbetsmiljön som får symptom.

Enligt Duodecim är de typiska symptomen på mögelrelaterade sjukdomar tilltäppt näsa, kontinuerlig eller upprepad ögoninflammation, slemavsöndring, nysningar och ibland huvudvärk. Heshet och långvarig hosta kan också förekomma.

Det är också viktigt att utesluta andra sjukdomar.

Läs också: Har svårt att hitta bostad på grund av mögelallergi

Diskussion om artikeln