Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Begränsa ditt koldioxidutsläpp

Från 2013
Uppdaterad 19.11.2013 14:05.
Bildtext Ville Hulkkonen vill begränsa sitt koldioxidutsläpp till 3/4 av det normala.
Bild: Ville Hulkkonen

Många ger nyårslöften som spricker lätt som såpbubblor. Snart har det gått ett år och Ville Hulkkonen håller fortfarande sitt löfte.

Han ska begränsa sitt koldioxidutsläpp till högst 3000 kg på ett år. Det är en stor besparing. En medelfinländare bidrar med ungefär 10000 till 12000 kg koldioxidutsläpp om året.

Jouren: En hållbar vardag utan en lägre levnadsstandard

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag tröttnade på att bara prata om hållbar utveckling. Det blev mycket predikande, men inte så mycket konkret gjort för sakens skull.

På bloggen Älä anna häiritä beskriver han sina vardagliga utmaningar.

- Jag ville inte endast leva ekologiskt hållbart, utan också samtidigt se om jag kan hålla en hög levnadsstandard. Jag ville inte förlora de goda sakerna i livet.

Hur begränsar du ditt koldioxidutsläpp?
- Kött och mjölk är de största bovarna. En liter mjölk innebär redan ett utsläpp på två kilogram koldioxid. Ett kilo ost ger upphov till tolv kilogram koldioxid. Min dagsbudget är sju till åtta kilogram om dagen, så jag är tvungen att slopa de här produkterna.

Som många frälsta är Ville Hulkkonen ändå ingen absolutist. Han äter kött och mjölkprodukter som delikatesser.

Tips på en hållbar livsstil

  • Det är svårt att helt lämna bort saker du njuter av. Byt i stället ut det mot något annat.
  • Det är tungt att räkna varje watt, kalori och liter. Investera i något hållbart, som betalar in sig både ekologiskt och ekonomiskt. T.ex. är pelletuppvärmning i hemmet lönsamt.
  • Fokusera på fyra element; bil, flyg, mat och hemenergi.

Snart är det jultider och för många finländare blir det en hel del frosseri av julskinka och gröna kulor.
- Finsk julmat är lätt. Jag äter inte griskött och de andra råvarorna är främst inhemska. Jag har skaffat jaktkort så i framtiden ska jag försöka jaga mitt eget kött.

Flyg förorenar

- Förra året gifte min vän sig med en kolumbiansk kvinna i Colombia. Flygresan dit kostade 3500 kilogram koldioxid, alltså mera än min årsbudget för tillfället.

Ville poängterar att flygtransporten står endast för två procent av koldioxidutsläppen, men ser man på individnivån är flygande mycket förorenande. Som många finländare gillar även Ville Hulkkonen att åka till sommarstugan. I Finland blir det utmanande att ta sig fram på landsbygden, trots möjligheten till tåg och buss. Under sitt koldioxidfattiga år har Ville stött på en stor paradox. Han köpte en personbil.

- En fullsatt bil kan vara mera ekologisk än en buss. Jag köpte en Peugeot från år 2002 och installerade en etanolkonverter som förbrukar bioetanol som förädlats från den inhemska matindustrins avfall. Utsläppen har minskat med 80 procent. Dessutom är bilen billigare i drift. Jag trodde aldrig att jag sku skaffa en bil, men i och med det här projektet så har jag en!

Hur påverkas ditt sociala liv av en den här livsstilen?
- Ibland hamnar jag i svåra sociala situationer, men då tänker jag på min dotter. Jag vill inte att hon om några år frågar mig vad jag gjort för att hindra den globala uppvärmningen.

Hur kan du vara så långsiktig, människan är ändå en egocentrerad, pragmatisk varelse?
- Jag har gjort allt annat som tidigare, förutom att jag inte flugit. Det är möjligt att bibehålla en hög levnadsstandard, trots ett minskat koldioxidutsläpp.

I din blogg skriver du hur du känner dig misslyckad ibland, trots att du uppnått ditt mål, varför det?
- Det är svårt att låta bli att förespråka den här livsstilen. Jag får fast mig själv nästan varje dag av att jag predikar om en mera hållbar livsstil.

- Ibland ser mina kompisar mig som en enda demonstration. För en tid sedan var salladen slut i lunchkaféet. När mina kompisar såg mig med en tallrik med endast potatis och tofu, så kände de sig obekväma.

Jobbet före ekologin

Ville Hulkkonen vill inte flyga, men då jag ringer upp honom någon vecka efter intervjun är han tvungen att bekänna sina synder.

- Tåget till Rovaniemi var fullt, så jag var tvungen att ta flyget. Det var force majeure. Men jag försöker hitta en lösning som ger ett negativt koldioxidutsläpp.

Ville funderar på att köpa en hektar skog, som binder upp till 3000 kilogram koldioxid i året.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln