Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Har svårt att hitta bostad på grund av mögelallergi

Från 2013
Uppdaterad 18.11.2013 19:10.
Bildtext Theresa Höglund har svårt att hitta lägenhet på grund av mögelallergi.
Bild: Privat

För Theresa Höglund är vardagen en kamp mot mögeln. Hon reagerar kraftigt i byggnader som har drabbats av en viss typ av mögel som hon helt klart är allergisk mot.

Och den typen av mögel verkar finnas i de flesta byggnader, för det har visat sig vara omöjligt att hitta en bostad på grund av allergin.

- Jag har varit och tittat på säkert ett trettiotal lägenheter och överallt får jag reaktioner, både i mindre och större utsträckning, säger Höglund.

Hon sover för tillfället på en soffa hos sin bästa vän för det är det enda stället som inte framkallar för kraftiga reaktioner.

Har haft symptom hela livet

Höglund har bott i mögeldrabbade byggnader största delen av sitt liv och har haft diffusa symptom under hela barndomen.

- Jag har varit jätte infektionskänslig som barn. Men det är egentligen det här senaste året som det har blivit väldigt kraftigt. Jag flyttade till ett hus som inte har synligt mögel men helt klart har otroligt mycket mögel som jag reagerar på.

De som drabbas av mögelallergi bollas ofta mellan olika läkare eftersom symptomen är så diffusa. Höglund har lyckligtvis hittat en läkare som är insatt i mögelallergier.

- Jag har en otroligt duktig läkare som är insatt i det här och har jobbat otaliga år med oss stackars mögeldrabbade.

Inte ensam

Höglund berättar att det finns en grupp som heter Homepakolaiset (Mögelflyktingar) som samlas och diskuterar sina problem med mögeln. Och via gruppen har hon fått veta att hon inte är den enda som lider.

- Det känns jätteskönt att jag inte är ensam. Det är många som har varit tvungna att sälja allt de äger och helt enkelt fått flytta och börja om från början.

Höglunds pappa och hennes ena bror har också symptom, men så pass lite att de klarar av vardagen. Familjen har också varit hennes största stöd, men andra kan ha svårt att tro på henne.

- Det är väldigt delat. Det låter ju så konstigt så många har väldigt svårt att tro på det.

Det som fattas är en konkret diagnos, tror Höglund.

- Min läkare kämpar för det här och han tror att det inom två-tre år kommer att finnas en diagnos. Skulle det finnas en diagnos så skulle man få samhällets stöd, men än så länge lever man ju utan samhällets stöd.

Läs också: Mögelallergi - en dold sjukdom

Diskussion om artikeln