Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hög skatteprocent ger inte alltid klirr i kassan

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Jan-Erik Backa
Bildtext Jan-Erik Backa är ekonomi-och utvecklingsdirektör i Pedersöre
Bild: Yle/Kjell Vikman

I december är det dags igen, då skall kommunerna slå fast budgeten för nästa år och därmed också skatteprocenten. Kommunalskatten presenteras ibland som en plattskatt som är lika för alla. I praktiken har den många element av progressivitet på grund av avdrag och deras inverkan i olika inkomstnivåer.

Kommunalskatten ligger kring 20 procent eller mer i kommunerna i Österbotten men den effektiva kommunalskatten är betydligt lägre. I städer som Vasa, Karleby och Jakobstad ligger den effektiva beskattningen 4-5 procent lägre än den nominella och i Närpes och Korsnäs ligger den effektiva kommunalskatten ungefär 7 procent under den nominella skatten.

Skatter och pålagor

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det finns exempel på allt mellan noll och kanske upp till 19 procent i kommunalskatt i Pedersöre säger ekonomi-och utvecklingsdirektör Jan-Erik Backa. Ingen betalar den nominella skatteproccenten på 20,5 procent till följd av bland annat de avdrag som är möjliga säger Backa.

-Vid en skattehöjning med en procent kan man räkna med en höjning av skatteinkomsterna med cirka 0,75 procent enligt Jan-Erik Backa.

I Närpes är sysselsättningsläget gott och det ger förstås goda skatteinkomster. Medelinkomsten är däremot inte så hög och det har följder för skatteintäkterna.

Lägre inkomster påverkas mer av olika skatteavdrag och därmed påverkas också kommunens skatteinkomster. Närpes har en skillnad på sju procent mellan den nominella och den effektiva skatteprocenten.

-Vi har full sysselsättning i Närpes men eftersom löneinkomsterna generellt är lägre faller det ut så här säger stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist i Närpes.