Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Öppet diskussionsklimat ger framgångsrika företag

Från 2013
Kaj Portin
Bildtext Kaj Portin
Bild: Yle/Lena Linderborg

Finland är mitt uppe i en ekonomisk kris, men företagen i Vasaregionen fortsätter för fullt med sin produktutveckling. De som jobbar med produktutveckling och innovationer har inte brist på uppdrag, snarare tvärtom.

Programchef Kaj Portin på Wärtsilä i Vasa jobbar för tillfället med hela elva olika utvecklingsprojekt. Sammanlagt pågår ungefär 150 klart strukturerade projekt vid företaget, och dessutom ett antal projekt som befinner sig på planeringsstadiet. Bland annat arbetar Portin med en kombinerad gas- och dieselmotor för fartyg och kraftverk.
- Vi som håller på med produktutveckling jobbar så mycket vi hinner, det är snarast så att vi inte hinner med allt vi skulle vilja göra, säger han.

Portin tror att förklaringen till den ljusa situationen är det öppna idéklimatet i Vasaregionen.
-Här vågar man kasta fram idéer. Också dåliga idéer eller halvfärdiga idéer kastas fram - och det är en förutsättning för utveckling, säger Portin.

Beröm - men också kritik

Att bara berömma varandra leder enligt Portin inte till önskat resultat. Visst behövs beröm, men också negativ feedback är viktigt. Ofta ser man inte de svaga punkterna i sin egen idé, för idéer är som barn - de egna är bäst, säger Portin.

Det är inte alltid som en idé verkligen leder fram till en konkret produkt. Om man har jobbat länge med en idé som sedan inte förverkligas är det helt i sin ordning, menar Portin. Det vet alla i företaget, och den som inte får sin idé förverkligad behöver inte sätta sig i ett hörn och skämmas. Innovationer uppstår endast genom öppen och modig diskussion.

Det finns olika vägar att jobba fram nya produkter. Man kan sätta sig ner och ha brainstorming, men det finns också idéer som föds av sig själva, till exempel som biprodukter i andra projekt.

- Snabbast går det vanligen att jobba fram en produkt som kunderna redan har frågat efter, säger Portin. Då det finns en klar beställning är det lätt att få finansiering. Men alltid går det inte till så, utan många produkter jobbas fram utan att någon känner till dem på förhand.