Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vild med dansk - då folket röstar fel

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 13:21.
Bildtext Krisse Salminen och Matti Puro från den finska versionen av Vild med dan, Tanssii tähtien kanssa
Bild: MTV3

Stjärnorna dansar i TV också i Danmark. Där heter programmet ”Vild med dans”. I år har programmet i drabbats av problem. Folket röstar ”fel”.

Folket röstar ”fel”

Juryn i programmet har dömt ut den 60-åriga fotbollsstjärnan Allan Simonsen, eftersom han inte är speciellt bra på att dansa. Folket envisas med att hålla honom kvar, fredag efter fredag.

Konceptet är detsamma i hela världen: att visa hur några kändisar/stjärnor blir bättre och bättre på att dansa med sina professionella danspartner/tränare. Men ibland blir dansen mindre viktig och annat kommer igenom. Kalla det personlig charm, eller popularitet från tidigare, eller bara att någon slår igenom.

Expertjuryn hade aldrig gett sämre poäng. Berlingske skriver om ”den begeistrade, men haltande danstalangen” som efter sin första klumpiga cha-cha-cha samlade 1+1+1+2 poäng av juryn. Fem poäng av 40 möjliga, men dansparet räddades av allmänhetens röster. Intrycket var att juryn ansåg att folket var inkompetenta amatörer som inte har någon insikt i riktig dans.

Det har skett i andra länder tidigare, och nu föddes”Allan-effekten” i Danmark. På radio uppmanades alla att rösta Allan vidare mot final, och på Facebook grundades gruppen ”Vild med Allan”. Den har senare fått konkurrens av ”Ut med Allan-gruppen”.

Senaste fredag ändrade TV2 reglerna och la in en kod som förhindrade folket att rösta mer än fem gånger på någon kandidat. Det var enkelt att gå förbi. Koden spreds snabbt och folket fortsatte stöda Allan Simonsen.

Det här handlar om den danska folksjälen

Kommentatorerna i Danmark försöker förklara.

- Det här handlar om den danska folksjälen, enligt Berlingske Tidende. Anarki och upproriskhet hör till det danska. Men TV2 har visat att man inte vill veta av folkets folklighet eller fotbollsstjärnans provinsiella charm, enligt Berlingske.

- Programkonceptet är tio år gammalt, när den tekniska utrustningen i hemmen var på en annan nivå, påpekar en digitalexpert iPolitiken. Det här är ett exempel på massornas rörlighet i de sociala medierna. ”Trollen” kuppade agendan.

Saken visar att det är möjligt att organisera sig mot organisationerna. Det här är ett uppror mot massmediernas gigantiska makt och översitteri, när tv säger vad vi ska tänka och hur vi ska rösta, analyserar Berlingske.

Folket tar över makten

Det är möjligt att TV2 gnuggar händerna över konflikten, som ger rekordantal tittare och förmodligen ännu saftigare annonsintäkter. Men det finns många som tycker att programkonceptet är förstört, när man inte längre röstar om dansparens egentliga danstalang utan något helt annat.

Folket tar över makten, mot eliten. Det är inte alltid man är glad över slutresultatet. Det syns kanske nästa gång på tisdag, när danskarna går till kommunalval. Och nästa fredag är det semifinal i ”Vild med dans”.