Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bilbo-fantaster tältar mitt i stan

Från 2013
Uppdaterad 19.11.2013 12:01.
Bildtext Viivi och Hanna har det varmt och skönt i tältet men får svara på många frågor av förbipasserande.
Bild: YLE/ Karin Filén

Det tältas i centrum av stan. På lördag släpps biljetterna till premiärvisningen av filmen Hobbit - Smaugs ödemark, och för de ivrigaste fantasterna duger inget annat än de bästa platserna.

Utanför Tennispalatset står två tält och ser just så malplacerade ut som man kan tänka sig att två tält mitt i stan i ruggigaste november gör. Inifrån det ena tältet hörs lågmält prat och skratt, och efter en stund öppnas tältets dragkedja och två flickhuvuden tittar ut.

- Man måste vara ute i god tid om man ska få bra platser på premiären! Fast ja, vi är ju nog ute i väldigt god tid, säger Viivi och Hanna.

Bildtext Två tält stod utanför Tennispalatset på tisdag eftermiddag.
Bild: YLE/ Karin Filén

Det kan man säga. Biljetterna till Peter Jacksons film, den andra i en trilogi som baserar sig på J.R.R. Tolkiens roman, släpps på lördag.

Inne i tältet är det oväntat varmt. På golvet ligger filtar och sovsäckar, och här och där ligger påsar med mat, mjukisdjur ("det är en igelkott - som den i filmen!"), en ficklampa och - skolböcker. Det är provvecka.

- Det går bra att läsa här, bara man vänjer sig vid trafikbullret, säger Hanna.

Mamma och pappa är inte glada

Tältet står aldrig övergivet - inte ens på natten. Viivi och Hanna turas om med några kompisar om att sitta i tältet och hålla platsen. Men är det inte farligt det här? Vad säger mamma och pappa? Flickorna skrattar glatt.

- Våra mammor och pappor tycker inte att det är så bra att vi är här, men vi har faktiskt fyllt aderton så de kan inget göra.

Och natten till lördag, när det kan antas att det är som oroligast på stan, kommer hela kompisgänget att vara samlat. Då kommer också antagligen kön med fans att ha vuxit, så det är många likasinnade på plats.

Just stämningen och känslan av samhörighet är en del av det som gör att man utsätter sig för omaket att tälta i flera dygn mitt i november, berättar flickorna, förutom att de givetvis är stora Tolkien-fans. Dessutom gillar de känslan av att göra något lite utöver det vanliga - att som hobbiten Bilbo bryta sina invanda mönster.

- Det här är lite galet, men det är roligt att ibland göra något som är lite dumt. Det är just känslan av att vara på äventyr vi gillar.

Biljetterna till Hobbit: Smaugs ödemark kommer till försäljning 23.11 och filmen har premiär 11.12.