Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Barnkulturen fick priser på Barnrättsdagen

Från 2013
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
Julia Vuori Kuva Marjo Tynkkynen 2011
Bildtext Julia Vuori Bild: Otava/Marjo Tynkkynen
Bild: Otava/Marjo Tynkkynen

Det riksomfattande barndagspriset på 8 400 euro gick till barnkulturnätverket EFEKTI från Päijänne-Tavastland och till Konstskolan Estradi från Villmanstrand. Prisen på 8 400 euro beviljades och delades ut av kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki i Helsingfors idag (20.11).

Statspriset för barnkonst beviljas av Centret för konstfrämjande. Priset på 15 000 euro gick till koreografen, dansaren Riku Immonen samt illustratören, grafikern Julia Vuori.

"Vi firar dagen för barnens rättigheter, och flaggan har hissats dagen till ära. Dagen för barnens rättigheter firas samma dag varje år, dagen då FN:s konvention om barnens rättigheter godkändes. I konventionen berättar man vad som åtminstone bör höra till ett barns liv för att barnet ska må bra. Finland och 192 anda länder, som har undertecknat konventionen, har lovat att förverkliga dessa barnens rättigheter", sade kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki vid prisutdelningstillfället.

Enligt kulturministern har varje barn rätt att ha en konst- eller kulturell hobby såväl i skolan och i klubbar som på fritiden med sina vänner och föräldrar.

"Som bäst lägger man vid undervisnings- och kulturministeriet sista handen vid det barnkulturpolitiska programmet, där vi har dryftat hur barnens rättigheter på bästa sätt kan förverkligas inom konst- och kultur. Barnen måste kunna få se föreställningar, gå på muséer, besöka bibliotek och biografer samt ha en konstnärlig hobby. Alla barn skall också ha rätt till en rörlig hobby", sade Arhinmäki.

"Barn har en otrolig förmåga att ta till sig, använda och omvandla kulturen redan från en tidig ålder. Det är lätt för oss föräldrar att i den stressiga vardagen glömma att lyssna på barn och unga, trots att det inte borde få vara så. Man glömmer det också ofta då man fattar beslut om saker som gäller barnen - då man planerar lekparker, skolgårdar och utrymmer för barn och unga. Det här är någonting vi måste ändra på", sade ministern.

Mer om ämnet på Yle Arenan