Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Botar cannabis cancer?

Från 2013
Uppdaterad 27.11.2013 16:14.
Spotlight: Cannabis som botar?
Bild: Yle

Läkemedelsindustrin har fått upp ögonen för att cannabis kan motverka cancer. Ett forskarteam ligger i startgroparna för den första kliniska undersökningen av cannabis i cancervård, och två medicinjättar har ansökt om patent för metoden i USA. Det har gått nästan 40 år sedan de första laboratorietesterna visade att kannabinoider kunde vara effektiva mot cancer, men ändå har så gott som inga människoförsök gjorts.

Varför det har tagit så länge är ingen enkel fråga, och man får olika svar beroende på vem man frågar.

Cannabis är en illegal drog, den skapar beroende och är en port till tyngre beroende. Därför ska man vara mycket försiktig med att börja använda den som medicin, säger somliga. Det är svårt att få tillgång till cannabis för forskning, just därför att den är en illegal drog, säger andra. Läkemedelsindustrin har varit ointresserad av att finansiera forskningen, eftersom de inte kan ta patent på en växt, är ett tredje svar man får. Utan finansiering görs ingen cannabisforskning, och utan forskningsresultat är läkarna försiktiga med att ordinera medicinsk cannabis.

Forskare visste redan på 70-talet

En av de mest framstående cannabisforskarna i världen finns vid universitetet i Jerusalem. Professor Raphael Mechoulam började forska i cannabis och kannabinoider redan på sextiotalet, och var den som lyckades identifiera och isolera den psykoaktiva ingrediensen i cannabis - alltså tetrahydrokannabinol, mera känt som THC, och kannabinoiden kannabidiol. Han säger att problemet är bristen på kliniska undersökningar.

-På 70-talet började man forska i användningen av THC och kannabidiol mot olika former av cancer. Forskarna kom fram till att kannabinoider dels kan hindra tillväxten av somliga cancerceller, dels förhindra att cancercellerna vandrar och skapar metastaser. Det visade sig också att speciellt kannabidiol förlängde verkningen av olika cancermediciner. Allt detta kunde bekräftas såväl i prover på cellodlingar som vid djurförsök. Men där tog det slut. Tyvärr har det i praktiken inte gjorts några försök med kannabinoider i cancervård av människor förrän nu, säger professor Mechoulam.

Nu satsar läkemedelsindustrin

Men nu har det börjat hända. Det brittiska bolaget GW Pharmaceuticals och japanska Otsuka Pharmaceuticals har tillsammans finansierat kannabinoidforskning sedan 2007. GW och Otsuka har också ansökt om patent i USA för användandet av kannabinoider i cancervård, och de finansierar också en klinisk undersökning av kannabinoid-munsprayen Sativex tillsammans med cytostatika vid vård av glioblastom, som är en form av hjärncancer.

Forskarteamet värvar just nu cancerpatienter som vill delta i den kliniska undersökningen. Den startar inom kort, och ska vara färdig 2015. Undersökningen har föregåtts av ett flera år långt förarbete, berättar dr Guillermo Velasco, som är forskare vid Complutenseuniversitetet i Madrid.

-Vid djurförsök lyckades vi bota omkring 60 % av tumörerna. Standardmodellen var subkutana tumörer som behandlades i ett par veckor med en kombination av Sativex och cellgiftet Temozolomide. I de fall där tumören inte försvann helt såg vi en tydlig försminskning av tumörens slutliga storlek, så resultatet är mycket lovande, säger dr Velasco. Hans optimism delas av de bolag som finansierar undersökningen.

-Vi hoppas kunna upprepa det här resultatet vid behandling av människor. Det handlar om patienter med återkommande glioblastom, som behandlas med kannabinoider och cellgift. Om vi får ett resultat som motsvarar djurförsöken så är detta ett märkbart framsteg i vården av glioblastom. Och jag poängterar att det inte har skett några framsteg i vården av hjärncancer på mer än 25 år, säger Stephen Wright, som är forsknings- och utvecklingsdirektör på GW Pharmaceuticals.

Se Spotlight: Cannabis som botar? i Yle Fem, 28.11, kl. 21.30.