Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottningar åker till Filippinerna

Från 2013
Uppdaterad 19.11.2013 13:29.

På torsdag åker Patrik Hellström från Jakobstad till Filippinerna för att koordinera Finlands svenska pingstmissions katastrofarbete efter tyfonens härjningar. I Merida där de österbottniska medarbetarna finns är 70 procent av husen förstörda och folk bor i allmänna utrymmen och samlingssalar, berättar Hellström.

- Det viktigaste nu är att få sjukvården att fungera och att få dit mat och tak över huvudet, säger Hellström.

Biståndsarbetarna Andreas och Laila Pettersson är sedan flera år tillbaka utsända av Sionförsamlingen i Vasa. De två systrarna Hanna och Maria Söderlund från Nykarleby arbetar där som volontärer. Arbetet går ut på att hjälpa fattiga jordbrukare med modellfarmer som introducerar nya grödor, fiskdammar och palmoljeodlingar. Förskola erbjuds för barnen för att ge dem en bättre start i livet och yrkesträning erbjuds ungdomar för att ge dem bättre möjligheter att få ett jobb.

Efter katastrofen fungerar förskolan nu som nödhjälpcentral eftersom den är en av de få byggnader som klarat sig.
FSPM:s webbplats kan man läsa om Andreas och Laila Petterssons upplevelser under och efter tyfonen då taket slets av deras hus.

Patrik Hellström
Bildtext Patrik Hellström är pastor i pingstkyrkan i Jakobstad

Många desperata flyktingar

Patrik Hellström som jobbar som pastor i pingstkyrkan i Jakobstad har besökt Filippinerna tidigare och är bekant med de drabbade områdena. Missionärerna är nu tillfälligt bosatta på ön Cebu efter att hemmen på ön Leyte förstörts.

- Många desperata flyktingar från Takloban där allting är ödelagt strömmar nu till Ormoc i västra Leyte. Vi får hela tiden rapporter om säkerhetsläget, men bedömer att det är riskfritt för oss att åka dit, säger Hellström.

Drygt 10.000 euro sändes genast iväg i katastrofhjälp till FSPM:s arbete på plats i Filippinerna. Hjälpen kanaliseras via Andreas och Laila Pettersson, som har kontakt med myndigheterna i Merida. Bland annat har pengarna använts till att leverera lastbilslass med ris och tältdukar till katastrofområdena.

Barnläkare åker med

På torsdag reser Patrik Hellström till Filippinerna tillsammans med Niklas Andersson på Inrikesministeriet. På söndag åker Hanna och Maria Söderlunds pappa Stefan Söderlund från Nykarleby dit tillsammans med barnläkaren Ture Huhtamäki från Vasa.

- Nu är vi i en krissituation och måste förmedla den mest nödvändiga hjälpen. När allt småningom ska byggas upp igen finns det säkert flera frivilliga som vill vara med då, säger Hellström.

FSPM:s styrelse har rekommenderat att volontärerna Hanna och Maria Söderlund reser hem innan deras period tar slut på grund av att de inte kan garantera deras säkerhet i det här läget.

Läs också!
Missionärer låg under pingisbord i två timmar

Österbottningar i stormens öga i Filippinerna