Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Nisse" behandlade sin cancer med cannabisolja

Från 2013
Uppdaterad 29.11.2013 10:19.
Programmet är inte längre tillgängligt

Medicinsk cannabis får i dag ordineras i Finland för att lindra symptom vid MS och för smärtlindring. Men det finns de som använder cannabis mot sådana sjukdomar där myndigheterna inte har godkänt cannabis som medicin. En av dem är "Nisse" (som i det här sammanhanget föredrar att vara anonym). För några år sedan började han må dåligt, och hos läkaren fick han chockbeskedet att han har lungcancer och att tumören inte går att operera.

-Tumören de hittade var stor som en apelsin, och det såg inte alls bra ut. Jag kunde inte låta bli att fråga hur det var med mina framtidsutsikter. Det är klart att det alltid är svårt att göra prognoser, men jag fick höra att jag har från några månader till två år kvar.

"Nisse" fick både strålbehandling och kemoterapi - och ett telefonsamtal från en gammal bekant från sextiotalets hippiekretsar. Bekantingen hade hört att Nisse var sjuk, och ville berätta hur han botat sin egen cancer med cannabisolja. De träffades och Nisse fick läsa hans epikriser.

-Det blev något av en vändpunkt för mig. Då tänkte jag för första gången att jag kanske kan rå på det här.

"Nisse" började kontrollera bekantingens uppgifter, och han hittade en hel del fakta på nätet. Där fanns såväl presentationer av vetenskapliga undersökningar som hundratals sidor där människor berättade hur de botat sin cancer med cannabisolja.

"Nisse" bestämde sig för att pröva, men eftersom inga läkare ordinerar medicinsk cannabis för att bota cancertumörer, så skaffade han sig ett recept för att lindra cancersmärtor. När Nisse väl fick sin medicin, så tillverkade han själv cannabisolja och började ta den parallellt med de cellgifter som cancerläkaren ordinerat. Under de två och ett halvt år som gått sedan han fick diagnosen har han tagit två cannabiskurer på 3-4 månader vardera.

-De första två veckorna känner man av oljan, och man blir lite flummig, för det är ju stora mängder kannabinoider man sätter i sig. Men när kuren väl är igång, och man har inmundigat oljan i ett par veckor, så känner man inte just av den mer.

I vilket läge är din cancer nu?

-Från att min tumör har varit stor som en apelsin, så är den nu stor som en vindruva, och jag orkar göra det mesta jag vill göra. Det var som om jag under kurens gång kunde känna av hur den gjorde mig gott.

"Vården har varit effektiv"

Så långt "Nisses" egen berättelse, men vi vill också höra en opartisk åsikt, så tar vi med oss hans papper och åker till Helsingfors universitets centralsjukhus där avdelningsöverläkare Carl Blomqvist vid kliniken för strålbehandling och cancersjukdomar tittar på Nisses epikriser.

Blomqvist säger att den strålbehandling och de cellgifter "Nisse" fått har haft effekt.

-Han diagnostiserades för en tumör som hade väntats ha en ganska dålig prognos. Nu har det visat sig att två år efter behandlingen så har tumören krympt. Det kan sägas vara lite överraskande, men på inget sätt omöjligt.

Den här patienten berättar att han började ta ett cannabisextrakt i olja när han fick veta att hans cancer varken gick att operera eller bestråla bort. Hur reagerar du på det?

-Det är väldigt många patienter som när de får höra att de har en dålig prognos tyr sig till experimentella eller icke-konventionella metoder. Det är inte speciellt ovanligt. Jag förstår att den här patienten har upplevt situationen som desperat och griper till varje halmstrå. Men huruvida det här har haft någon inverkan på behandlingsresultatet är extremt svårt att säga, avslutar Blomqvist.