Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Dina bästa manliga förebilder

Från 2013
Uppdaterad 20.11.2013 09:45.
Vad tror ni dessa tre har gemensamt?
Bildtext Vad tror ni dessa tre har gemensamt?

Hipp hipp hurra alla gossar. Den här veckan firade vi den internationella mansdagen. Här har ni era bästa manliga förebilder från tv- och filmvärlden.

En dag för alla män. Många säger säkert att varje dag är en mansdag, men i dag riktar vi in oss lite mer specifikt på vad det betyder att vara man. Orden "att vara man" gör kanske många nervösa, så därför har vi valt ut några förebilder man lätt kan ta efter.

Den internationella mansdagen inriktar sig på sex olika kategorier, och för att fördela alla dessa härliga förebilder på ett bra sätt har varje kategori fått en egen person.

Drängen Alfred i Emil i Lönneberga

"Att främja positiva manliga förebilder som vanliga arbetarklassmän som lever anständiga och hederliga liv."

Drängen Alfred är lilla Emils bästa vän. De badar tillsammans, diskuterar och har skoj. Alfred stressar inte upp sig i onödan, om det inte handlar om att skydda Emil förstås. Då kan han bli riktigt arg. Alfred står med båda fötterna på jorden, tar dagen som den kommer och knegar på. Allt med förvissningen om att hårt arbete lönar sig till slut. Pigan Lina är på honom jämt och ständigt med idén om giftermål, men Alfred står på sig och säger nej. En hederlig karl, med andra ord.

Ernst Kirchsteiger, programledare och mångsysslare

"Att fira männens positiva bidrag till gemenskap, familj och äktenskap."

Orsaken till att du hittar Ernst under just denna punkt får du i det här ljudklippet, där han berättar om hemligheten bakom sitt långa äktenskap.

Veckoslutskommittén: Ernst Kirchsteiger om äktenskapet

Programmet är inte längre tillgängligt

Ernst är en riktig helylle nallebjörn som kan allt från att lägga golv till att lägga in sill. Många gamla kvinnohjärtan dunkar lite snabbare när han dyker upp i rutan, för fastän allt han gör är så himla trevligt, så gör han det ändå med en lätt snuskig underton (på ett snällt sätt förstås). Titta till exempel på hans kommentar här under.

Ernst kan också prata på i oändlighet. Vill du få tiden att gå, utan att egentligen ha något att säga, kolla in Ernst och lär dig av honom.

John McClane i A good day to Die Hard

"Fokus på mäns hälsa och välbefinnande."

Bruce Willis spelar John McClane i den femte Die Hard-filmen. John McClane är en förebild eftersom han fortfarande är så grymt bra i skick. Han orkar springa med stora tunga maskingevär och dessutom hoppa ut genom fönster från höga höjder. Det här låter kanske som småpotatis för en man som John, men då ska vi komma ihåg att mannen snart är 60! Att han fortfarande har kvar sin humor, och dessutom gemensamma intressen med sin son, ger extra plus i kanten. Så kom ihåg, du blir aldrig för gammal för att träna. Sätt igång redan i dag.

Alfons Åbergs pappa

"Att belysa sociala attityder och förväntningar."

Många lyfter fortfarande på ögonbrynet åt en ensamstående pappa, eller en pappa som väljer att vara ledig medan mamman till barnet jobbar. Det här är något förlegat, och därför är Alfons Åbergs pappa en finfin förebild.

Alfons Åbergs pappa är en ensamstående far som gör så gott han kan. Han arbetar, lagar mat, städar och tar hand om Alfons. Fast han surar lite ibland har han ändå tid för lek, och ibland kommer han till och med hem med presenter till Mållgan.

Brandon Walsh i Beverly Hills 90210

"Att förbättra relationen mellan könen."

Brandon är så helylle att det gör ont. Han hindrar flickorna från att dricka sig fulla (förutom i några avsnitt där han själv dras ner i alkoholträsket av en förfallen ung kvinna), han skyddar sin syster i vått och torrt, han engagerar sig politiskt och han skriver för skoltidningen. Hans bästa kompis är en brud, hans syrra är en brud, och hans stora kärlek Kelly är en brud. Han är het bland tjejerna men skulle aldrig utnyttja dem på något vis.

Brandon gör det mesta rätt. Han lugnar ner Kelly när hon får veta att hon är gravid. Hon hade kanske väntat sig att han skulle flippa ur men i stället är han kolugn och försäkrar henne om att de ska klara av det tillsammans. Titta bara på vår hjälte (där runt 3:50).

McGyver

"Att skapa en säkrare och bättre värld där människor kan vara trygga."

80-tals hjälten McGyver har alltid ett ess i rockärmen. Han är oerhört smart och händig. Grymt bra på matte, kemi och fysik. Han kan vandra i djungeln, klättra i berg, dyka i grottor och åka slalom som en mästare. Han överlistar alla bovar och vinner alltid över sin ärkefiende Murdoch. Och aldrig någonsin använder han vapen.

McGyver kan ses som något känslokall ur en förälskad kvinnas synpunkt. Många är de stackars hjärtan som brustit när hjälten sagt nej tack till romantiska äventyr. I det sista avsnittet visar han ändå sin mer känsliga sida när han bestämmer sig för att lägga äventyren på hyllan för att ta hand om sin son. Vilken karl!