Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kevas vd avstår från sin bostadsförmån - får högre lön

Från 2013
Uppdaterad 19.11.2013 16:02.
Merja Ailus
Bildtext Kevas vd Merja Ailus.
Bild: Kommunernas Pensionsförsäkring

Kevas vd Merja Ailus meddelar att hon avstår från sin omtalade tjänstebostad. Det säger Ailus i ett pressmeddelande. Samtidigt stiger Keva-chefens nettolön med över 1 500 euro per månad.

Ailus säger att hon fattade beslutet efter samtal med sin familj, och att hon också funderar på att avstå från sin bilförmån.

Ailus arbetsgivare Keva säger till Yle att Ailus nettolön stiger med över 1 500 euro i och med att hon avstår från sin bostadsförmån. Om Ailus avstår från bilförmånen stiger lönen med 2 200 euro. Keva-vd:n har en bruttolön på 21 000 euro.

Personalchef Katri Viippola säger att Keva har i bruk ett system med helhetslön. Om en anställd har tjänsteförmåner räknas de här inte lönen, utan dras ifrån. Utan förmåner stiger nettolönen, med andra ord.

Oklarheter kring tjänsteförmånerna vid Keva, som är kommunsektorns pensionsbolag, har debatterats flitigt i medierna de senaste dagarna. I går meddelade också Kevas vice vd Tapani Hellstén att han avstår från sin bostads- och bilförmån.

Läs också: Kevas vice vd avstår från förmåner

Norge kräver tillbaka barnbidrag

Ailus är dessutom i blåsväder på grund av barnbidrag som hon har fått i Norge. Enligt tidningen Ilta-Sanomat kräver Norges socialmyndighet NAV att Ailus ska betala tillbaka barnbidrag som de har betalat till henne mellan 2002-2010. Ailus har flyttat tillbaka till Finland 2002 och har därmed inte haft rätt till norskt barnbidrag.

NAV har betalat totalt 177 914 norska kronor (21 500 euro) för två barn mellan 2002 och 2010. Samtidigt har hon fått barnbidrag från Finland.

Enligt Ilta-Sanomat har NAV skickat en räkning till Ailus hösten 2010. Räkningen skulle betalas senast den 24 oktober 2010.

Ailus säger till Ilta-Sanomat att hon inte har sett räkningen eftersom den har skickats till adressen där hennes tidigare man bor. Hon trodde att barnbidraget skulle upphöra automatiskt efter att hon gjort en adressändring.

Dessutom säger hon att hon inte har sett att barnbidraget har kommit in på hennes norska konto. Hon säger att hon inte har använt sitt bankkonto efter 2002, hon har varken bankkort eller nätkoder.