Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Nokias mobilframtid avgörs nu

Från 2013
Uppdaterad 19.11.2013 18:57.
Bild: Yle

Den tidigare telefonjätten har länge haft problem med sin telefonförsäljning. I dag kan alla gå åt på en gång. Skulle affären mot förmodan förkastas, kan Nokia avkrävas höga skadestånd. Därför tror analytiker att affären är i en ask.

Microsofts första bud nobbades

Så gott som alla förhandsröster stöder styrelsens förslag om försäljning. Och dagens talturer under den extraordinära bolagsstämman hölls för att övertyga de som ännu var osäkra på affären. Såväl styrelseordföranden Risto Siilasmaa som tf. vd:n Timo Ihamuotila höll turvis brandtal med upptakten till försäljningen. Därtill presenterades kalkyler både över försäljningspriset som bolagets framtida potential, utan telefontillverkningen. Allt för att visa på fördelarna med utförsäljningen.

Styrelsens ordförande Risto Siilasmaa som stod för öppningen på bolagsstämman, gav en bakgrund till köpet. Han intygade att bolaget, tyngt av den negativa utvecklingen för bolaget, kände sig tvungna till något radikalt. Rykten florerade på marknaden om såväl kinesiska köpare som intresse från Microsoft. Men Microsofts första frierier nobbades, dels för att det första budet uppfattades vara för lågt. Risto Siilasmaa säger inför de kring 50 000 aktieägare som representeras på plats, att något bättre bud för bolaget inte hade kunnat fås. Siilasmaa tolkar den senaste tidens aktiestegring som ett tecken på att marknaden bedömer affären som riktig. Siilasmaa understryker att Nokia genomgått många förändringar under årens lopp. Den här affären ger Nokia en möjlighet att satsa på de starka kort som ännu finns inom företaget.

Allt mer inhemskt ägande

På den extraordinarie bolagsstämman i Helsingfors ishall röstar nu såväl institutionella placerare som småsparare om affären. Kritiken kring köpet har varvats med lovord. Aktien steg igår för första gången på två år till över sex euro. Sedan affärsplanen offentliggjordes har aktien stigit brant från de bottennoteringar som aktien rörde sig i ifjol. Under nedgången har förtroendet för Nokia ändå varit större än bland utländska placerare. Inhemska småplacerare har köpt till och utländska placerare har sålt ut innehav. Det betyder att ägandet i bolaget i dag är ännu mera spritt på småsparare än det varit tidigare.

Endast ett ärende på bordet

Bolagsstämman tar i dag inte ställning till vad bolaget ska göra med den stora penningpott som fås genom affären. Däremot kommer Stephen Elops avgångsvederlag på 19 miljoner att diskuteras. En del frågor har väckts om ersättningens storlek. Men även lösningen att Elops nygamla arbetsgivare Microsoft står för 70 procent av summan. Under bolagsstämman meddelades att hela avtalet med Stephen Elop inte kommer att ges ut. Den saken kommer troligen ännu att ifrågasättas från ägarhåll.

Microsoft har uppgett att planen är att tillsvidare fortsätta med utvecklingen av mobiltelefonerna i Finland. Därtill satsar de stora summar på forskningen i Finland. Hos Nokia blir nätverksenheten, navigeringstjänsterna samt kring 30 000 patent kvar. Dessa räknar Nokia med att ska leda bolaget till nya framgångar. Patenten ger nu Nokia kring en halv miljard euro i intäkter årligen. Även karttjänsterna och nätverkssidan uppmålas som verkliga framgångssagor under stämman. Hälften av bolaget säljs, medan den hälft som blir kvar under den senaste tiden har gjort ett bättre resultat och genererat vinst.

Vad Nokia kommer att göra med sin välfyllda kassa, efter att kontantbeloppet på nästan fem och en halv miljard droppat in är ännu oklart. Spekulationer och analyser av Nokias framtid med det kapitalet kommer att sysselsätta både ägare och analytiker fram till den ordinarie bolagsstämman som hålls i vår.

Följ också med vår direktrapportering som liveblogg här på Yle Nyheters webbplats.