Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Parterapi i våldsamma förhållanden

Från 2013
Uppdaterad 19.11.2013 16:34.
Bildtext Arlene Vetere och Sandy Stith
Bild: YLE/Johan Lindholm

Längre trodde man att våld i parrelationer ska vårdas individuellt. Men anser inte Sandy Stith från USA och Arlene Vetere från Storbritannien. Professor Sandy Stith är en internationellt känd forskare inom våld i parrelationer och utvecklare av parterapi som vårdform inom våld i hemmet. Professor Arlene Vetere är familjeterapeut och har många års erfarenhet av våldsproblem i parförhållanden och familjer.

De anser att parterapi är lösningen på problemen. Våld i hemmet ska inte skötas individuellt. Men det förutsätter att man från båda parternas håll är medvetna om problemen och dess proportioner. Säger den ena parten att det handlar om en engångsföreteelse i form av en knuff medan den andra säger att det, de facto, handlar om knäckta ben, blödande näsor och våldtäkt, så har man inte accepterat nivån av våld. Då behövs individuell hjälp förrän man kan tala om parterapi i våldsamma relationer.

Sandy Stith arbetar med par som har valt att stanna tillsammans, inte med fall där kvinnorna finns i ett härbärge slagna och med brutna ben, som hon själv uttrycker det. De här paren har hamnat in i ett mönster där det finns våld och som desperat söker en förändring. Det här är vår sista chans, fixar vi inte det här så måste vi separera, fast vi vill inte separera, säger Sandy Stith.

Det finns mycket våld som finns dolt i folks liv.

- Det är inte ofta folk har mod att söka hjälp och prata om våldet, säger Sandy Stith.

- Parterapeuter har inte erfarenhet av våldet och det är där våra teorier och metoder är annorlunda. Vi fokuserar på strategier som hjälper i våldsproblemen.

Arelene Vetere jobbar med liknande fall som Sandy Stith, men också med fall där barnen har förflyttats till skydd. Det som alla par har gemensamt är motivationen, de vill ha tillbaka sina barn.

- Vi jobbar med icke-vålds kontrakt. Vi tittar på under vilka omständigheter våldet ta form. Vi förutspår det så att vi kan minska det och stoppa det. Men framför allt att känna säkerhet. Många av de som vi jobbar med vet inte vad säkerhet är. Och det är här man börjar, säger Vetere.

Hur skiljer sig den sortens parterapi som Stith och Vetere förespråkar jämfört med vanlig parterapi?

Säkerhet är nyckelordet här. Arlene Vetere berättar de har strikta protokoll och förfaranden för att vara uppmärksam på säkerheten. Risken för fortsatt våld, hur man hanterar risken är viktigt.

- Egentligen så bygger det på samma teorier som vanlig parterapi men säkerheten kommer först. Vi söker efter vad som triggar våldet, mönster som upprepar sig. Time-out är bra säkerhetsstrategi, men den viktigaste delen i processen är läkningen.

Varför bli kvar i ett förhållande om man blir utsatt för våld?

- Det här frågar folk också i Storbritannien säger Vetere. Om vi pratar om fall där en man slår en kvinna, så säger hon att det ofta är så att man inte kan gå. Om hon har barn, så ju mannen fortfarande far till hennes barn, dessutom påverkar också ekonomiska skäl.

- Många älskar sin partner, det vill bara att våldet ska ta slut. Sandy Stith håller med, ibland finns det inte alternativet att gå.

- Vi har bevis för att det är möjligt att stoppa våldet och förhållandena blir bra.

Mer om ämnet på Yle Arenan