Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mjölbolstaförsäljning sätter fart på Raseborg

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 10:47.
Ett schema för hur Raseborg ska sköta lokalpusslet inom äldreomsorgen.
Bildtext Många bitar ska fall på plats inom vårdpusslet i Raseborg.

Samfundet Folkhälsans beslut att sälja Mjölbolsta sjukhusfastighet i Karis sätter ytterligare press på Raseborgs stad. Nu gäller det att hitta nya lösningar för hur vården ska organiseras i framtiden och samtidigt minska på antalet vårdplatser.

Programmet är inte längre tillgängligt

På Mjölbolsta hyr staden avdelningar för längre och kortare vårdperioder.

Avtalet mellan Folkhälsan och Raseborg går ut den sista december år 2015 och har en option om två år ifall bägge parter önskar det.

Programmet är inte längre tillgängligt

Men eftersom den stora sjukhusfastigheten bara är halvfull vill Folkhälsan sälja så fort som möjligt för att minska förlusten, säger vd Stefan Mutanen.
– Redan driften gör att vi gör ett betydande minus varje år; det rör sig om ett minus på flera hundratusen euro per år.

– Vår uppgift är ju inte heller att upprätthålla fastigheter utan det vi är bra på är vård och omsorg.

Baksidan av huvudubyggnaden vid Mjölbolsta sjukhus, huvudbyggnaden.
Bildtext Mjölbolsta sjukhus är stort och halvtomt.

– Vi är inte pigga på att fortsätta efter de här två åren.

Ingen plan B

Vd Stefan Mutanen försäkrar också att det inte finns några hemliga planer på hur Mjölbolsta sjukhus kunde användas i framtiden.

Det är bara huvudbyggnaden vid Mjölbolsta som är till salu. De mindre byggnaderna invid med äldreomsorg och barnskydd berörs inte av försäljningen.

Det är företaget Catella som har fått försäljningsuppdraget. Byggnaden har inte saluförts, men kommer inom kort på marknaden.

Försäljningspriset är en förhandlingsfråga, säger vd Stefan Mutanen.

Det brådskar med beslut för Raseborg

För tjänstemännen inom grundtrygghetssektorn vid Raseborgs stad innebär slutet på Mjölbolstaeran bråda tider.

Staden har tryck på sig att spara pengar och att minska på antalet vårdplatser. Raseborg har friska invånare jämfört med andra kommuner, men trots det har staden förhållandevis många personer på anstalt.

Sedan staden bildades 1.1.2009 fram till 31.12.2012 har antalet platser inom långvården och serviceboende utökats med 65 platser. I pengar betyder det här en kostnad på nästan 3,3 miljoner per år.

I relation till antalet invånare som har fyllt 75 år är antalet långvårds- och serviceboendeplatser 10,5 procent då landets medeltal ligger mellan 8 och 8,5 procent.

År 2013 har antalet vårdplatser nu minskats med 34. Förslaget för nästa år är att minska med 14 platser, år 2015 med 10 platser och år 2016 med 9 platser.

Billigare och bättre

Samtidigt har staden fått kritik för att sköta äldreomsorgen i trånga och omoderna rum.

Bildtext Raseborg har fått kritik för trånga rum. Samtidigt väljer många i staden anstalt.

Staden ska alltså effektivera och höja på vårdkvaliteten samtidigt, säger grundtrygghetsdirektör Arne Nummenmaa.
– Det ska bli modernare och sådana lösningar som eventuellt möjliggör ett rikare liv för dem som bor på de här enheterna.

– Om möjligt borde serviceboenden finnas på rollatoravstånd från service i centrum. Det betyder ju att en optimal lösning är att vi har delhelheter i Pojo, Karis och Ekenäs.

– Men i det här skedet är det fel att föregripa utredningarna och från början slå fast var någonting ska göras. Det viktigaste är att fördomsfritt utreda olika alternativ och sedan försöka välja de lösningar som är vettigast för helheten.

Huvudbyggnaden på Ekåsenområdet i Ekenäs
Bildtext Ekåsen är inte den moderna lösning staden behöver, säger Arne Nummenmaa.

Gamla fastigheter duger inte

Ekåsen är inte en lösning, säger Arne Nummenmaa.
– Det kan vara möjligt med servicebostäder vid Ekåsen, men de är bara ett komplement.

Huvudfokus ligger på vård hemma, servicebostäder och en lösning för långvården. För sängliggande patienter i behov av kortare vård är det ett nybygge vid Västra Nylands sjukhus som gäller.

Redan i februari i nästa år ska det finnas konkreta förslag för hur Raseborg ordnar sin vård. För nybyggen måste det vara byggstart senast om ett år, säger grundtrygghetsdirektör Arne Nummenmaa.