Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Intressant post för Tihinen

Från 2013
Uppdaterad 19.11.2013 21:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: "Jag är säker att jag kan göra många fina saker" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den före detta landslagsmittbacken Hannu Tihinen tar över som spelarutvecklingschef. Till hans uppgifter hör bland annat att koordinera verksamheten inom de olika juniorlandslagen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Alaja: Det här är ett lysande drag! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Det viktigaste är att jag vill göra något från hjärtat för finsk fotboll. Jag är säker på att jag kan göra många fina saker, säger Hannu Tihinen.

Den 37-årige Hannu Tihinens post som chef för spelarutvecklingen börjar den 15 januari 2014. Tihinen ska koordinera verksamheten inom de olika pojkjuniorlandslagen, från U-15 till U19. Utöver det ansvarar han för träning på regional nivå samt för så kallad talenttränarverksamhet. Det är fråga om talenttränare som Bollförbundet anställer till klubbar. Bollförbundets mål är att anställa tio heltidstränare från och med början av 2014 för att bidra med spelarutvecklingen inom föreningarna.

Dessutom svarar Tihinen för Bollförbundets träningssamarbete, samt landslagens koordinering tillsammans med ansvarspersonerna inom dam- och flickfotboll samt futsal.

- Det viktigaste är att jag lär känna alla så snabbt som möjligt. Efter det är det mycket lättare att börja göra mitt riktiga jobb.

I och med utnämningen lämnar Tihinen sin post som ordförande för spelarunionen JPY (Jalkapallon Pelaajayhdistys).

Hannu Tihinen har under sin karriär spelat totalt 438 matcher på högsta nivån i Finland, Norge, England, Belgien och Schweiz. I dem gjorde han 51 mål. Efter sin fotbollskarriär jobbade han inom FC Zürich som ledningens assistent med ansvar för bland annat utveckling av klubbens juniorakademi samt tränaruppgifter i olika juniorlag. Han jobbade också med att integrera unga spelare i herrlaget. Tihinen har avklarat B-tränarutbildningen och vidareutbildar sig på Bollförbundets kurser.

Bollförbundets ordförande Pertti Alaja har enbart gott att säga om Hannu Tihinen.

- Han kommer att göra ett riktigt bra arbete. Han är en av de stora vi haft i fotbollen och har en otroligt fin karriär bakom sig. Han är ett lyft för oss.