Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lappträsk förlorar sitt skolcenter

Från 2013
Bildtext Skolcentret i Porlom.

I Lappträsk är Porlom skolcenter nu definitivt hotat. Kommunstyrelsen föreslår att undervisningen vid det finska högstadiet och gymnasiet läggs ner efter vårterminen år 2014.

Det här beslutet kommer efter att hälsoskyddet meddelat att undervisningen inte får fortsätta i skolhuset där många lärare och elever lidit av dålig inomhusluft.

Besvikelse och chock. Så beskriver abiturienten Kim Kujala hur nyheten togs emot.

På tisdagsmorgonen meddelade man eleverna i skolcentret i Porlom om att deras skola sannolikt måste stängas. Många grät, andra satt håglösa i grupper i korridorerna och funderade på sin framtid.

I högstadiet går 126 ungdomar, i gymnasiet 55. Om kommunfullmäktige godkänner kommunstyrelsens förslag måste de alla hitta en ny skola. Förslaget är att eleverna kan börja studera i skolor i de omkringliggande kommunerna från och med hösten 2014.

På skolcentret jobbar 20 lärare och tio övriga personer i andra uppgifter. För dem innebär beslutet sannolikt uppsägning.

Rektor Marketta Takkala säger att beskedet inte kom som en total överraskning för personalen, men att det varit en känslosam morgon för eleverna.

Kommunstyrelsens ordförande Ulla Onnila säger att saken har diskuterats i många många timmar och omgångar i styrelsen. Hon har själv gått i skolan och det märktes att hon själv var illa berörd över förslaget att stänga Porlom skolcenter.

Elevkårsstyrelsens ordförande Kim Kujala har förståelse för att man måste stänga byggnaden eftersom den är i så dåligt skick, men han tycker att man ger upp lite för lätt med att söka ersättande utrymmen. Han säger att eleverna vill fortsätta gå i den bekanta skolan med de bekanta lärarna. Han undrar också om man inte borde ha gjort något till skolhusets dåliga skick redan långt tidigare.