Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen kan slopa kommunal tandvård för vuxna

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Laserborr.
Bild: Anne Mattsson

Enligt uppgifter till Yle Nyheter kan den kommunala vuxentandvården falla bort då regeringen presenterar konkreta sparåtgärder inom ramen för det så kallade strukturpaketet. En miljard euro ska sparas och eftersom social- och hälsovården är dyr är det enkelt att spara där.

Exempelvis SFP:s ordförande Carl Haglund sade tidigare i höstas i en tidningsintervju att tandvården är en förmån som kan avskaffas. Enligt Haglund handlar det om en förmån som infördes under högkonjunkturen men som nu, då pengarna inte räcker till allt, kunde avskaffas.

Lasse Männistö, riksdagsledamot för Samlingspartiet är också för tanken att slopa tandvården i syfte att spara pengar, åtminstone för arbetande vuxna.

-Hälften av kommunernas pengar går till social- och hälsovården. Vill man spara i kommunerna så ligger vuxentandvården nära till hands.

Männistö uppskattar att inbesparingar inom den kommunala vuxentandvården på sikt kunde spara flera hundra miljoner euro årligen i offentliga utgifter.

Ordförande för Vänsterförbundets riksdagsgrupp, Annika Lapintie, tycker att det vore en olycklig åtgärd att slopa tandvården.

- Det är ett oroväckande förslag och drabbar värst de som inte har råd att gå till tandläkare.

Lapintie föreslår istället strängare beskattning av höginkomsttagare för att få råd med tandvården för alla.

SFP:s riksdagsledamot och ordförande för riksdagsgruppen Mikaela Nylander håller inte med partiordförande Haglund och föreslår i stället en kompromiss.

- Man kan justera inom systemet, exempelvis genom färre tandvårdsbesök. Jag har svårt att se att vuxentandvården helt och hållet kunde avskaffas.

Diskussion om artikeln