Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna äter enorma portioner på lunchrestauranger

Från 2013
Uppdaterad 22.11.2013 16:43.
Köttbullar med potatis och sallad
Bild: YLE/Klimat/Ingela West

Enligt en kartläggning som Yle har gjort tillsammans med Fazers och Sodexhos lunchrestanger äter folk i snitt nästan ett kilo mat till lunch. I det här ingår också efterrätter.

Det här gäller både vid restauranger för personer med fysiskt tungt jobb och restauranger för stillasittande kontorsarbetare. Eftersom en del äter mindre betyder det att en del lunchgäster äter betydligt mer än ett kilo mat till lunchen.

Rekommendationen 250-300 gram

Man borde absolut inte stoppa i sig så här mycket till lunch, menar man vid institutet för hälsa och välfärd, THL. Rekommendationen för en vuxen person är mellan 250 och 300 gram per måltid. Det bästa vore att få en tredjedel av energimängden på morgonen, en tredjedel vid lunchen och resten under eftermiddagen och förkvällen.

- Hur mycket man än äter vid lunchen så är magen tom före kvällen. Därför äter man mera hemma och det leder till viktökning, säger Ritva Prättälä ledande forskare på THL.

Vill ha tillbaka portioneringen

För att öka i vikt krävs endast en liten mängd extra mat per portion, enligt Prättälä. Hon skulle gärna se en återgång till att maten delas ut av kökspersonalen, i stället för att lunchgästerna själva lastar så mycket mat som bara ryms på tallriken.

Portioneringen började minska redan på 1980-talet och kring millennieskiftet hade det här så gott som försvunnit från lunchrestaurangerna.

- Förändringen berodde mest på kundernas önskemål och inte så mycket på sparåtgärder, säger Fazer Foods näringsexpert Leila Fogelholm.

Läs också: Möjligt motverka matvraken

Diskussion om artikeln