Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Politiker vill lösgöra Talvivaara från Solidium

Från 2013
Uppdaterad 20.11.2013 10:56.
Gipsfällningsbassängen vid Talvivaaragruvan.

Riksdagsledamöterna Ben Zyskowicz (Saml) och Tuija Brax (De gröna) vill lösgöra det krisdrabbade gruvbolaget Talvivaara från statens placeringsbolag Solidium.

Solidium bör vara ett renodlat placeringsbolag som inte ska ha hand om politiska placeringar, sade Zyskowicz och Brax i Ykkösaamu i dag.

Det går inte att ta hand om Talvivaaras problem inom ramen för Solidium - det borde man ha insett för länge sedan, konstaterade Brax. Hon tillade att Solidium varnade det ekonomisk-politiska ministerutskottet för Talvivaaras ekonomiska läge redan tidigare, i samband med att det statliga ägandet i Talvivaara ökades.

Brax hoppas att man i framtiden noggrant funderar på vilka statliga placeringar som kräver en annan slags ägarstyrning än den som Solidiums affärsinriktade verksamhet kan erbjuda.

Zyskowicz sade för sin del att Solidium ursprungligen grundades för ta hand om statens ägande i företag som helt och hållet verkar på marknadens villkor.

Talvivaara vill hemlighålla listan på gäldenärer

Talvivaara-bolaget som ansökte om företagssanering förra veckan vill enligt Yle Uutiset hemlighålla listan på sina gäldenärer. Bolaget delgav tingsrätten förteckningen på gäldenärerna först i går.

Det är ändå tingsrättens domare som avgör huruvida listan är offentlig eller inte. Om ansökan om företagssanering inte godkänns hotas Talvivaara av konkurs.