Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

50 års jakt på presidentmördaren

Från 2013
Uppdaterad 22.11.2013 20:34.
John F. Kennedy i februari 1961.
Bildtext Efter 50 år av spekulationer är det ännu osäkert vem som stod bakom mordet på JFK.
Bild: Wikimedia Commons/White House Press Office (WHPO)

Ett av historiens mest omtvistade mord engagerar fortfarande forskare och konspirationsteoretiker 50 år efter mordet. John F. Kennedy lämnade många spår efter sig inom politiken - och fortsättningsvis har han en stor plats i amerikanernas hjärtan.

Men hela världen skakades då beskedet om mordet spreds den 22 november 1963 vid niotiden på kvällen finsk tid. USA:s trettiofemte president också känd som JFK mördades på sin tusende dag som president. Han sköts med fyra skott i sin öppna bil under en kortege genom staden Dallas i Texas. Vem som faktiskt låg bakom dådet är ännu höljt i dunkel.

Turbulent världspoliktik

John F. Kennedy var demokrat och den mest kända medlemmen av Kennedyklanen. Under JFK:s tid i Vita huset, förändrades både landets inrikes- och utrikespolitik. Som den genom tiderna yngste presidenten genomdrev han nationella förbättringar för de medborgerliga rättigheterna.

Men utanför USA:s gränser skedde ännu mera omvälvande förändringar genom det Kalla kriget. Under Kennedys presidentperiod byggdes Berlinmuren, där den amerikanske presidenten avslutade sitt berömda sympatital med orden ”Ich bin ein Berliner”, jag är en Berlinbo.

Det var också under denna tid som rymdkapplöpningen accelererade och bäddade för den första månlandningen. Därtill hade JFK en nyckelroll i avvärjandet av Kubakrisen, då de bägge supermakterna USA och Sovjetunionen var nära att utlösa ett kärnvapenkrig. Och det var också under Kennedys tid vid makten som upptrappningen inför Vietnamkriget ägde rum.

Bleknat skimmer

På hemmaplan genomförde JFK skattesänkningar som ändå ledde till en förbättrad ekonomisk situation för de flesta amerikanerna. Hans intryck på folket i USA lämnade ett bestående skimmer över Kennedys personlighet. Därför uppmärksammas också 50-årsdagen av dödsskjutningen på många håll i USA. Inte minst i huvudstaden Washington där han ligger begraven, på hans födelseort i Massachusetts, samt i Dallas där han sköts.

Efter mordet har John F. Kennedy av folket lyfts till skyarna både för sin personlighet och sin politiska insats. Senare forskning har ändå uppenbarat kontroversiella ageranden för en amerikansk president. Det har framkommit att Kennedy hade samarbetsproblem i maktens korridorer samt otrohetsaffärer som undergrävde hans politiska trovärdighet.

Teorierna kring vem som sköt Kennedy sysselsätter ännu idag forskare och konspirationsteoretiker. Länge hölls det troligt att socialisten Lee Harvey Oswald ensam hade skjutit Kennedy. Teorin ersattes av rön om att flera skyttar samtidigt hade avfyrat gevärsskott. Ännu idag råder det oklarhet om vilka som var inblandade i mordet. Oswald sköts ett par dagar efter mordet, vilket ytterligare har höjt misstankarna kring eventuella konspirationer om mordet. Mysteriet sysselsätter ännu historiker och forskare, då det bara i år utkommer tiotals böcker om mordet på John F Kennedy.

Läs och lyssna på historiskt material om Mordet på JFK i Yles arkiv

Här kan du se på videomaterial om hur John F Kennedy är ihågkommen (på finska)

Kennedyn ura uutiskatsauksin Kuubasta Kekkoseen

Diskussion om artikeln