Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Konjunkturen styr frisyrerna

Från 2013
Uppdaterad 22.11.2013 12:57.
hårklippning
Bildtext Frisörskan Stina Kaananen och kunden Erika Jansson
Bild: YLE/Stefan Härus

Hösten har varit ovanligt lång - också för frisörsalongerna.

Frisörskan Marina Byman i Söderkulla i Sibbo medger att hösten har varit lugn och att bokningarna inte droppat in i den takt de vanligtvis gör i november.

- Normalt brukar hösten vara lugn, säger Byman, men bara i september och oktober. Nu är november snart slut och först nu har det svängt. Telefonerna ringer och tidsbeställningarna droppar in i en jämn ström. Kanske är det lillajulsfesterna och den stundande julhelgen som är orsaken.

Ekonomiska orsaker

Att hösten varit lugn under en längre tid än normalt, kan ha med det ekonomiska läget att göra. När tiderna är sämre skär man ner på utgifterna där det går. Man kanske låter en kompis klippa de torra hårtopparna istället för att man går till frissan. Man kanske färgar håret själv eller låter det växa ut någon extra centimeter innan man ringer för att boka tid hos sin frisörska.

En annan orsak kan vara att företagen inte i lika hög grad mera arrangerar med lillajulsfester för sin personal. Då behöver man inte heller fixa till frisyren, tror Byman.

Programmet är inte längre tillgängligt

Full bokningsbok

I och med att telefonen i Salon X i Söderkulla började gå varm, är Marina Bymans agenda nu i stort sett spikad fram till jul. Hennes kolleger i salongen har däremot enstaka luckor ännu - men först om ett par veckor.
Stina Kaananen klipper också herrar i Salon X och har märkt samma fenomen också bland herrarna. Förvisso kan orsaken också där vara av ekonomisk art - även om en herrklippning i regel är billigare än en dams dito - men Kaananen tror de facto att orsaken är vintern.

- Herrarna vill ofta ha lite längre och tjockare hår under vintern, säger Kaananen. Då behöver man inte besöka frisören så regelbundet som under sommarhalvåret, säger hon.

Frisyren måste skötas

Erika Jansson besöker Salon X samtidigt som YLE Nyheter Östnyland. Hon säger att hon brukar fixa till frisyren regelbundet - oberoende av rådande konjunktur. Varje månad låter hon åtminstone klippa bort torra toppar.

- Håret - liksom allt annat - måste skötas och det kostar ju inte så mycket att klippa sig, säger Jansson. Att färga håret eller förändra sin frisyr är förstås ett mera kostsamt ingrepp, men å andra sidan behöver man inte göra det så ofta, säger hon.

hårklippning
Bildtext Stina Kaananen gör det månatliga ingreppet på Erika Janssons frisyr
Bild: YLE/Stefan Härus

Jansson påpekar också, att priserna i Sibbo är av ett helt annat slag än 30 kilometer västerut.

- I Helsingfors kan en klippning i värsta fall kosta dubbelt upp, säger hon.