Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Trähus på uppsving

Från 2013
Uppdaterad 20.11.2013 14:31.
Bildtext Enligt forskare Yrsa Cronhjort kommer vi att bygga allt mer i trä i framtiden
Bild: YLE/Albert Häggblom

I Vindängen i Hagalund planeras nu ett höghusområde som skall byggas genomgående i trä. Yrsa Cronhjort är forskare vid arkitektavdelningen på Aalto-universitetet med specialicering i trähusbygge.

- Att bygga stort i trä är något vi har gjort väldigt lite i Finland än så länge, säger Yrsa Cronhjort.

Enligt henne beror det främst på prefabrikeringen inför bygget och på att man inte kunnat framställa byggmaterial i tillräckligt snabb takt och i tillräckligt stora mängder för att det skall löna sig. Speciellt då det handlar om höghus.

Yle Nyheter Huvudstadsregionen: Yrsa Cronhjort berättar om trähusbygge i Vindängen i Hagalund

Programmet är inte längre tillgängligt

Enligt brandsäkerheten får man i Finland nu bygga upp till åtta våningar höga hus i trä, och de bör alla ha ett inbyggt sprinklersystem.

- Trä som material är förnybart och naturproducerat vilket går hand i hand med de nya miljökraven, säger Cronhjort.

I och med att man satsar mera på stora trähusbyggen så kommer det sannolikt också att bli enklare för småhusbyggare att välja trä som byggmaterial.

- I framtiden kommer vi att ha allt flera möjligheter att bygga också små hus med elementbaserade konstruktioner i massivt trä, vilket gör arbetet på byggplatsen snabbare och smidigare, säger Cronhjort.

Trä kräver i regel mera underhåll än andra byggmaterial, men på längre sikt är trä minst lika hållbart som till exempel betong.
Sedan år 2012 finns det ett arbetsavtal mella arbets- och näringsministeriet, Esbo stad och Aalto-universitetet som går ut på att tilsammans utveckla träbyggande i stor skala inom Huvudstadsregionen.