Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kung och drottning för en dag

Programmet är inte längre tillgängligt

Borgmästarinnan tar emot hedersgästerna och hälsar dem välkomna till festen som ordnas i Lovisas rådhus. Hedersgästerna är idag elever från Tessjö skola och Valkon koulu, nej ursäkta, jag menar drottning Lovisa Ulrika och kung Adolf Fredrik.

- Alla barn får vara drottning och kung idag berättar borgmästarinnan alias Pia Wilhelmson som innan hon hoppade in i tidsmaskinen jobbade som chef för museum och kulturväsendet. Barnen lär sig samtidigt att staden är uppkallad efter drottning Lovisa Ulrika.

Det är fjärde året i rad som kulturväsendet i Lovisa ordnar 1700-tals festligheter för skolelever. Varje år väljs två skolor ut som får vara med i projektet. Förstaklassister har inte ännu historia på läsordningen men med den här kursen får barnen på ett roligt sätt ändå lära sig lite om staden och hur det var förr i världen.

- Vi har lärt oss hur man var klädd förr i världen och så har vi gjort våra peruker själva berättar Ronja Walander.
- Sedan borde jag vara en pojke, för det var bara pojkar som fick gå i skola på 1700-talet vet Ninna Helander berätta.

Hårdare tider förr

Allting var inte bättre förr konstaterar borgmästarinnan i sina välkomstord inför de fina gästerna. Det var endast pojkar eller de som hade råd som fick gå i skola. De flesta barn arbetade och fick ingen utbildning alls. Mycket är bättre idag.

Alla är klädda i dekorativa och väldigt fint gjorda peruker. Drottningarna är klädda i kjolar i brokiga tyger och ärmvolanger medan kungarna bär mantlar, knäbyxor, damasker och svärd i handen.

- Vi har också gjort svärden själva berättar Emil Granlund. Jag har hört att man förr i tiden skulle lära sig 50 saker utantill på en dag. Det verkar jobbigt, så jag är nog glad att jag inte gick i skolan då.
- Jag skulle gärna ha på mig dessa kläder i skolan tycker Leevi Skog.

Eleverna har haft en kurs med 1700-tals tema där de har fått besöka museet, hört sagor från förr, tecknat och pysslat.

- Jag hoppas att eleverna blir intresserade och inspirerade via den här dagen och kanske hittar vägen till museum och gamla berättelser hoppas Wilhelmson. Barnen är ju vår framtid.