Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Längre elavbrott kan ersättas

Från 2013
Uppdaterad 20.11.2013 15:38.
Bild: YLE/Monica Forssell

Fortfarande, tre dagar efter höststormen Eino, är över 1 000 hushåll i Savolax och mellersta Finland utan el. Enligt elmarknadslagen kan hushållen få ersättning för elavbrottet.

Om ett elavbrott pågår i tolv timmar kan man få en ersättning som är 10 procent av årets elöverföringsavgift och ersättningen stiger ju längre avbrottet varar. Om ett elavbrott pågår i fem dygn kan man som ersättning få summan för hela årets elöverföring ersatt. Som mest kan hushåll få en erättning på 1 000 euro.

Dessutom kan man få ersättning för skador som elavbrottet har orsakat. Det kan till exempel vara frysvaror som har smultit eller elapparater som har gått sönder.

Om elavbrottet och skadorna som uppstått på grund av avbrottet kan kopplas till ett fel i nättjänsten är det elnätbolaget som ska ersätta kunderna. De så kallade standardersättningarna betalas automatiskt utgående från bolagets nätuppgifter. För skador som uppstått på grund av ett elavbrott måste kunden göra en skadeanmälan till elnätbolaget eller försäkringsbolaget.

Torde få tillbaka elen under dagens lopp

Flera av hushållen som fortfarande är utan el finns på svåråtkomliga öar. På elbolaget Suur-Savon Sähkö säger man att alla hushåll torde få tillbaka elen under dagens lopp.