Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Vadå "internationell mansdag"

Från 2013
Therese&Anette
Bild: Yle_Lindell

Den 19 november varje år firas den internationella mansdagen - antagligen en av årets minst kända temadagar i vårt land.
Men den internationella mansdagen har haft svårt att slå igenom, och ändå har den firats varje år sedan 1999 i stora delar av världen.
Med temadagen vill man fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och jämlikhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder.

November är männens månad. Fars dag infaller i november, likaså Movember då männen skall låta mustaschen växa för uppmärksamma och samla in medel till och uppmärksamma prostatacancerforskningen.
Ibland firas internationella mansdagen i samband med internationella barndagen som infaller dagen därpå, den 20 november.
Internationella kvinnodagen, som är lite mer känd i vårt land än mansdagen, firas förstås den 8 mars, speciellt i östländerna.
Liksom hos Simson sitter en hel del av mannens identitet i håret, och därför gästades Nyländsk förmiddag dagen till ära av två ekofrisörer, som förespråkar mindre kemikalier och mer naturenliga preperat i männens hårvård.

Nyländsk förmiddag

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan