Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Immunförsvar - så slipper du höstförkylningen

Från 2013
Uppdaterad 24.08.2014 13:06.
Ingefäravatten hjälper mot förkylning.
Bildtext Ingefäravatten hjälper mot förkylning.

Huskurer mot förkylningar och magsjuka finns det många av. Det är oftast lättare att förebygga än att behandla sjukdomar och hjälpen finns ibland närmare än man tror.

Vårt immunsystem är egentligen ett helt fantastiskt försvarsverk. Kroppen är som en borg. Huden är borgmuren och ögon, näsa och mun är portarna. De vita blodkropparna är soldaterna, uppdelade i olika specialförband. Vissa kan skilja ut inkräktande bakterier, virus och mikroorganismer från de som ska vara i kroppen och märker upp inkräktarna med små flaggor. Andra fångar in de främmande partiklarna och tar dem till närmsta lymfknuta där de förgörs.

Åkerfräken blir ett effektivt te

Åkerfräken

Borgens riddare är de olika örterna. Åkerfräken eller rävrumpa, ett vanligt trädgårdsogräs som många svär över, innehåller massor av kisel som stärker produktionen av vita blodkroppar. Fler soldater, alltså, och därmed högre beredskap.
Tre koppar te på åkerfräken om dagen är en lagom dos, och helst ska man förstås dricka tekuren innan den värsta förkylningssäsongen startar. Men sent är bättre än aldrig.

Åkerfräkente
Ta 2 matskedar torkad åkerfräken till 1 liter vatten. Koka sakta under lock i 20 minuter. Sila upp på en termos som du har med dig hela dagen. Drick minst 3 koppar te varje dag.

Röd solhatt förebygger förkylningar.

Röd solhatt

En lite mer glamorös riddare är röd solhatt, echinacea. Den hjälper immunförsvaret och motverkar både bakterier, virus och svampangrepp. Röd solhatt kommer ursprungligen från den amerikanska prärien, men börjar bli en allt vanligare trädgårdsväxt även hos oss. Den röda solhatten ökar också mängden vita blodkroppar, och kan intas som te eller tinktur när det börjar ömma i halsen eller kittla i näsan. Tinkturen görs på solhhattens rötter som finns i hälsokostaffärer.

Röd solhattste
Ta 2 teskedar torkad röd solhatt till en kopp hett vatten. Låt dra i 5 minuter, sila och drick.

Röd solhattstinktur
Fyll en glasburk till 1/3 med torkade rötter av röd solhatt (kan köpas i hälsokosten). Häll på vodka 40 % ända upp till kanten. Sätt på locket och låt dra i en månad. Sila bort rötterna och häll tinkturen på en mörk glasflaska. Ta 1 tesked i ett glas vatten 3 gånger om dagen vid behov. Tinkturen håller i många år.

Drick ingefäravatten tre gånger om dagen.

Ingefära

Jobbar man i en skola eller någon annan miljö där man byter baciller med varandra hela tiden kan man skydda sig genom att dricka ingefärsvatten. Ingefära innehåller antibiotiska ämnen och är bakteriedödande – kroppens rustning, alltså. Gör i ordning ett glas ingefärsvatten på morgonen och fyll sedan på det allt eftersom dagen går.

Ingefärsvatten
Ta en bit färsk ingefära, lika stor som din stortå. Skiva rotbiten och lägg den i ett glas vatten. Låt dra i 5 minuter innan du dricker. Glaset kan fyllas på med samma rotbitar i åtminstone fem gånger.

Det är lättare att förebygga än att behandla sjukdomar. Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om örter som höjer immunförsvaret.

Värme och vatten

Andra enkla knep (här kommer försvarsstrategierna) är att ta på sig en halsduk så snart halsen börjar ömma. I halsen sitter stora lymfknutor, och de ömmar för att de vita blodkropparna just håller på att slakta inkräktare för fullt där. Hela immunförsvaret jobbar bättre i värme, så sätt halsduk på fotsoldaterna.
Drick också mycket vatten och gå en promenad varje dag, så får kroppen hjälp att transportera ut alla döda virus och bakterier. Vatten håller dessutom slemhinnorna fuktiga och fräscha – torra slemhinnor är mycket känsligare för angrepp.

Till sist: Ta de första signalerna på allvar. Genom att vila en dag kanske du slipper ligga hemma en hel vecka.

Alexandra De Paoli
Örtterapeut

Mer om ämnet på Yle Arenan