Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Dödsryckningarna kan pågå i timmar

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 09:54.

Jag återkommer igen till japanska Taiji. Jag har sett en bild och video på det spett eller spjut som används för att döda delfinerna. Och jag äcklas. Också av sättet de dödas på. Och jag är så lessen. För jag gillar delfiner så mycket.

Det sägs att spettet som körs in i ryggen gör att delfinen dör en snabb och smärtfri död. Det sägs att ”instrumentet” bryter ryggraden. Varför de sedan kör in en träplugg i hålet efter spettet förstår jag egentligen inte. Det sägs att det är för att förhindra att blod rinner ut i vattnet. Men hallå!? Hela havsviken vid byn Taiji är ju färgad röd av delfinernas blod trots det. Och det är frågan om en havsvik. Och vad har det för betydelse om mer blod rinner ut i havet? Som om de skulle bry sig. De som dödar.

Och att döma av det videomaterial som främst aktivister sprider så ser det nog verkligen inte ut som om delfinen skulle dö snabbt och smärtfritt.

Visst, det här är ensidigt, jag vet. Och jag vet också att jag ännu vet för litet om allt om och kring delfinslakten i Taiji. Trots att jag flera gånger har sett filmen The Cove. Och trots att jag har läst på en hel del. Och trots att jag också har bekantat mig med motpartens åsikter.

Oavsett det. Jag har en blogg. Och jag älskar att dyka. Och jag älskar att dyka med delfiner. Och delfinen är mitt favoritdjur under ytan.
Därför skriver jag om det här. Och därför väljer jag att bädda in den här videon som jag har plockat åt mig via uk.whales.org

Och jag varnar dig – videon är verkligen inte trevlig att se. Verkligen inte! Du är varnad!

Sportdykning med Patte Rosström