Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statens ägarpolitik debatterades

Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Programmet är inte längre tillgängligt

Statsbolagen måste visa gott föredöme och ha måttliga chefslöner, annars är risken stor att finländarna helt tappar förtroendet för storbolagen. Det här var budskapet då riksdagen debatterade statens ägarpolitik och ägarstyrningen.

De grönas Pekka Haavisto har hunnit vara ansvarig minister för statens ägande i några veckor, och han vill att Stålmannen ska rädda statsbolagen.

- Kanske statsägandet kan vara som Clark Kent, en vanlig nörd som gör sitt jobb bra och som är bäst i klassen då det gäller företagsansvar. Men under rocken finns ändå Stålmannen som är färdig att försvara finländskt arbete och finländska arbetsplatser, sade Haavisto i riksdagen.

I debatten som följde diskuterades bland annat statens problembolag Finnair, Talvivaara och Solidium - många lyfte också fram de höga chefsbonusarna.

- I statsbolagen bär inte cheferna företagarrisk, utan de är anställda. Det är bra att minnas att en företagares medelinkomst är 40 000 euro om året medan pensionsbolagens direktörers löner är 20 gånger högre, sade Kristdemokraternas Peter Östman.

- I medborgarnas ögon lider statsbolagens anseende, och det med fog, tillade han.

Samlingspartiets Ben Zyskowicz:

- Staten måste fortsätta sin strama linje i belöningarna, där man redan har avstått från optioner, tilläggspension och så vidare. För det andra måste man få arbetspensionsbolagen att diskutera runt samma bord, de är stora och kan påverka frågan.

Se Tv-nytts inslag!